Nyheter

AVSKÅRET: Trolig avskåret kabel fra årets jammetest på Andøya i Vesterålen.

Politiet etterforsker mulig sabotasje på Andøya

Nordland politidistrikt har opprettet en undersøkelsessak om mulig sabotasje under jammetest i forrige uke.

Publisert

– Vi har opprettet en undersøkelsessak som følge av oppslaget i Forsvarets forum.

Det sier Kay Rønning-Nyvold, politiadvokat i Nordland politidistrikt. 

At politiet oppretter en undersøkelsessak betyr at politiet undersøker om det kan være et straffbart forhold knyttet til skaden på kabelen. 

Det var i forrige uke at Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) oppdaget at en kabel til en jammer trolig hadde blitt kuttet over. 

Jammeren skulle brukes i forbindelse med en internasjonal sikkerhetstest, der en rekke selskaper og organisasjoner var tilstede for å teste hvordan egne systemer reagerer på jammesignaler. 

Jamming er når det sendes ut støy eller falske signaler for å forstyrre systemer som baserer seg på  globale satellittnavigasjonssystemer (GNSS), slik som GPS-mottakere gjør. 

Flere fra Forsvaret deltok på jammetesten for å teste egne systemer.

Har beslaglagt kabelen

Politiet tok kontakt med FFI-forskeren som oppdaget skaden i fiberkabelen. De har nå tatt beslag i kabelen. Kabelen er foreløpig ikke undersøkt.

– Hva er videre etterforskningsskritt i saken?

– Vil vil nå prøve å konstatere hva som har påført skaden. Om det er en bevisst handling eller noe som kan ha skjedd etter eksempelvis dyr eller annet, sier Rønning-Nyvold.

Ingen mistenkte

Politiadvokaten vet ikke om politiet har vært på stedet for å gjøre egne undersøkelser, men sier de har hatt samtale med FFI-forskeren om oppdaget kabelbruddet.

De er heller ikke kjent med om det er tilgjengelig overvåkningsmateriale fra stedet der kabelen lå, men sier det vil undersøkes videre. 

Det er foreløpig ingen mistenkte i saken. 

Powered by Labrador CMS