Nyheter

BESTÅR: Andøya skal fortsatt være verter for Forsvaret.

Andøya blir base for langtrekkende droner

– Dette vil være med på å trygge arbeidsplasser, sier hovedverneombudet på Andøya.

Publisert Sist oppdatert

Under en pressekonferanse kom forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) med nyheten om Forsvaret skal anskaffe langtrekkende droner. 

Disse får base på Andøya. 

– Langtrekkende droner blir en helt ny kapasitet i Forsvaret og vil øke vår evne til kontinuerlig situasjonsforståelse og overvåkning i våre nærområder. God situasjonsforståelse er viktig for å ivareta nasjonal kontroll og handlefrihet. Andøya vil være en helt sentral base for denne utviklingen i Forsvaret framover, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Det var ventet at Nato-øvelsen Nordic Response var avslutningen for militær aktivitet på øya, etter at regjeringen tidligere besluttet å legge ned flystasjonen. 

Nå skal Andøya altså være basen for store droner med tilpassede sensorer og systemer. 

Glade ansatte

Det faller naturligvis i god jord hos de ansatte, som har fryktet for jobbene.

– Vi er selvfølgelig glade og ser positivt på det. Dette bør hjelpe på mange av utfordringene våre, sier hovedverneombud Finn Allan Westjord.

Han sier at de ansatte har håpet på en god nyhet lenge, og skjønte at det var noe stort i emning da det tirsdag kveld ble varslet at tre ministere skulle til Andøya, nemlig finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Dette vil trygge arbeidsplasser, og så får vi se på detaljene etter hvert, sier Westjord.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De vet foreløpig lite om når de langtrekkende dronene skal etablere seg på basen i Nordland, men nyheten har likevel gitt god stemning.

 – Vi har ikke fått juble i taket enda. Vi finner nok på en feiring, sier Westjord.

Flere bruksområder

Ifølge regjeringen er hensikten at dronene skal bidra med overvåkning av maritime interesseområder i nord, og støtte totalforsvaret under naturkatastrofer og redningsoperasjoner.

De tidligere lokalene til de maritime patruljeflyene kan brukes til etableringen av droner på Andøya.

Dronene skal ifølge forsvarsministeren opereres i et flernasjonalt samarbeid med nære allierte som involverer både trening, drift og utvikling. 

I tillegg er Andøya base for alliert mottak. Andøya Spaceport har også virksomheten sin på øya.

– Regjeringen har en klar ambisjon om at Norge skal være fremst blant allierte på situasjonsforståelse i nord. Satellitter bidrar til å gi oversikt over hva som skjer i våre nærområder, og Andøya har en unik beliggenhet når det gjelder tilgangen til det ytre rom, sier Gram. 

Powered by Labrador CMS