Analyse

Budsjettforslaget til regjeringen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. varsler ingen storsatsing på personell i Forsvaret, skriver Aslak Bonde.

– Oppbemanningen går i rusletempo

Dette kan være høsten når Stortinget plusser på litt ekstra i forsvarsbudsjettet – takket være utsettelsen av langtidsplan-behandlingen, skriver Aslak Bonde.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nato-målet nås og forsvarsbudsjettet vokser fortsatt fortere enn budsjettene til de fleste andre departementer. Dersom man tar med at regjeringens sannsynlig budsjettpartner, FrP, ikke har forsvar øverst på sin prioriteringsliste, er det grunn til å regne med at alle i Forsvaret allerede nå kan vite hva de har å forholde seg til neste år.

Det budsjettforslaget som lagt frem i dag, vil bli vedtatt mer eller mindre uendret en gang i november.

Det aller meste av økningene i budsjettforslaget går til å finansiere allerede vedtatte materiell- og utstyrsanskaffelser.

Det betyr også at den varslede oppbemanningen av Forsvaret går i rusletempo. Det aller meste av økningene i budsjettforslaget går til å finansiere allerede vedtatte materiell- og utstyrsanskaffelser. Den aller største delen av påplussingene går til nye maritime patruljefly og et kampflyprogram som blir dyrere på grunn av høyere dollarkurs. Det er ikke en gang penger nok til å sikre den økningen i personell som man kunne vente seg etter å ha sett regjeringens første forslag til langtidsplan.

Ikke mottatt

Selv om forsvarssjefen selvfølgelig legger vekt på de positive nyhetene i budsjettforslaget, er det verdt å minne om at flere folk var hovedprioriteten til den forrige forsvarssjefen og helt sikkert er det for den nåværende også. Det er i hvert fall slik en samlet opposisjon i Stortinget leser situasjonen. Da de rødgrønne og FrP i vår nektet å behandle regjeringens forslag til langtidsplan, var det fordi den var for lite konkret og forpliktende, men det fulgte også med en klar beskjed til forsvarsministeren om at arbeidet med å oppbemanne Forsvaret må starte umiddelbart.

Les også: Budsjettet: For dårlig på bemanning og frykter kostnadssprekk

Den beskjeden har han tilsynelatende ikke oppfattet.

Samtidig er det en lang rekke av beskjeder som ikke blir hørt når regjeringen legger frem sitt forslag til statsbudsjett. På de fleste samfunnsområder er det slik at opposisjonen på Stortinget over tid samler seg om forslag som krever mer penger fra regjeringen. På budsjettdagen - den dagen alle opposisjonens ønsker skal veies opp mot hverandre – viser det seg at summen av gode ønsker blir alt for stor.

Ettersom regjeringen ikke har flertall bak seg i Stortinget, er det rom for mange omkamper i den stortingsbehandlingen som skal pågå i de nærmeste seks ukene...

Ettersom regjeringen ikke har flertall bak seg i Stortinget, er det rom for mange omkamper i den stortingsbehandlingen som skal pågå i de nærmeste seks ukene, men under normale omstendigheter er det ikke forsvarssektoren som pleier å vinne omkampene. Opposisjonspartiene må prioritere. De plukker seg ut et titalls saker som de må ha gjennomslag for, og så lar de alt det andre ligge.

Trenger støtte

I årets budsjettforhandling regner alle med at det er Fremskrittspartiet som skal gi regjeringen den nødvendige budsjettstøtten. Frp er absolutt for å gi mer penger til Forsvaret slik at det blir mulig å øke bemanningen, men det er ikke det partiet snakker om. Det er ingen tegn foreløpig på at Siv Jensen og Sylvi Listhaug vil bruke politisk kapital på å øke budsjettstøtten til denne sektoren.

Les også: Kampflyprosjektet blir dyrere

Sannsynligheten er derfor størst for at det ikke skjer noe som helst med forsvarsbudsjettet i løpet av stortingsbehandlingen. Samtidig kommer det i høst til å skje noe ganske uvanlig. Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) kommer i praksis til å bli behandlet samtidig med budsjettforslaget for neste år.

Si din mening

Vil du skrive debattinnlegg om budsjettet? Send ditt innlegg til debatt@fofo.no.

Må sørge for opptrapping

LTP-forslaget fra regjeringen skal etter planen sendes til Stortinget i neste uke. Dersom den blir omtrent like uforpliktende som det refuserte LTP-forslaget fra i vinter, kommer antagelig en samlet opposisjon til å skjerpe den. Det kan hende at Frp og de rødgrønne samler seg om en opptrappingsplan for personell med forpliktende mål allerede for det kommende året. Da må regjeringen på en eller annen måte sørge for at det er dekning for opptrappingen i budsjettet for neste år.

Det kan hende at Frp og de rødgrønne samler seg om en opptrappingsplan for personell med forpliktende mål allerede for det kommende året.

Et alternativ er at Fremskrittspartiet gjør noen krumspring for å unngå å gå sammen med den øvrige opposisjonen om å konkretisere og å skjerpe langtidsplanen, men det kan bli politisk kostbart for Siv Jensen og hennes partifeller. Èn ting er ikke å prioritere Forsvaret veldig høyt i en enkelt budsjettbehandling.

Verre er det antagelig for Frp å bli sett på som en støttespiller for regjeringen i den langsiktige forsvarspolitikken. Det kan være ødeleggende for neste års valgkamp i Nord-Norge.

Konklusjon: Dette er høsten forsvarslobbyistene kan lykkes på Stortinget.

Powered by Labrador CMS