Analyse
Russland advarer Danmark mot Nato på Bornholm
Både Danmark og Baltikum trues av «implikasjoner» fra Russland.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Bare tanken på amerikanere eller andre fra Nato-land i militæruniform på danske Bornholm gjør Russland rasende. Det gir sprengkraft i uttalelser fra den russiske ambassadøren i København, Vladimir Barbin.
Hans begrunnelse for «alvorlige implikasjoner» minner om Russlands argumentasjon mot Natos manøvreringer østover etter den russiske annekteringen av Krim i 2014.
Danmark har nylig inngått en bilateral avtale om ytterligere militærsamarbeid med USA. Detaljene er ikke klare, men avtalen åpner for amerikanske soldater utplassert i Danmark. Bare det er ille nok for russerne, men Bornholm brøler den russiske bjørn et ekstra høyt «njet» til.
— Det er ene og alene opp til Danmark å bestemme om det kommer amerikanske soldater på dansk jord, svarer utenriksminister Jeppe Kofod.
Stridens kjerne er om Danmark i det hele tatt får ha militært personell fra andre land på sin egen øy Bornholm. Russland sier nei, og viser til hva de to landene skal ha blitt enige om etter 2. verdenskrig.
Fjernet nazi-okkupanter
I krigens sluttfase fikk et Danmark på felgen hjelp av Sovjetunionen, som jaget Nazi-Tysklands representanter motvillig bort fra øya. Deretter, fra mai 1945 og helt til april 1946, beholdt Sovjetunionen kontrollen over Bornholm.
Sentralt i dagens dansk-russiske krangel er en note danskene skrev til Sovjetunionen 8. mars 1946. Der bekrefter Danmark at landet er fullt ut i stand til å ta over øya selv og opprette sin egen administrasjon – uten noen som helst deltagelse av fremmede tropper og fremmede administratorer. Med den forsikringen dro russerne.
Det er her viktige formuleringers iboende tolkningsmuligheter utnyttes for alt hva det er verd på begge sider. Noten var tema da Danmark ble med i Nato. I praksis skal det ikke ha vært fremmed militært personell på øya etter at russerne dro.
Om man ikke utvetydig kan snakke om enda en rød linje fra russerne, er det ingen tvil om at ledelsen i Kreml hele tiden har forutsatt at Bornholm skal være Nato-fri sone.
«Provokasjon»
Den stålformede pekefingeren fra øst er heller ikke av ny dato. I 1999 besøkte den daværende russiske ambassadøren Bornholm.
— Russland vil betrakte det som en provokasjon hvis det skulle forekomme utenlandske Nato-soldater på Bornholm, sa ambassadør Alexander Tjepurin til Bornholms Radio.
Han poengterte at tretti russiske soldater falt da de bidro til å bekjempe nazistene i 1945. Ambassadøren understreket også at russerne året etter hadde forlatt Bornholm under forutsetning av at det ikke skulle komme annet enn danske soldater dit.
Kort før millenniumskiftet vurderte den danske forsvarsledelsen å koble Bornholm inn i en Nato-øvelse, men droppet det for nettopp å unngå å provosere.
— Russland vil oppfatte det som et dårlig signal hvis Nato-soldater deltar i en øvelse på Bornholm. Hvorfor bryte en gentleman-avtale, som har fungert godt i 53 år, spurte ambassadør Tjepurin i 1999.
Kobler inn Baltikum
Dagens russiske København-ambassadør gjentar overfor avisen Berlingske at Russland har en avtale med Danmark om at Bornholm skal være fritt for utenlandske styrker.
— Danmark har aldri hatt en avtale med Russland eller det tidligere Sovjetunionen om utenlandske tropper på Bornholm, kontrer Kofod, og advarer mot «at man tager de her russiske udmeldinger for gode varer».
Han sier at det ikke er første gang man får presentert «den her forkerte og fejlagtige påstand fra russisk side». — Men de blir ikke mer riktig av den grunn, uttaler Kofod i en skriftlig kommentar til det danske nyhetsbyrået Ritzau.
Ambassadør Barbin formidler sterk misnøye med den nye avtalen mellom Danmark og USA. Den godtar amerikanske soldater der det måtte passe på dansk jord, inkludert Bornholm.
— Om Danmark tillater et slikt skritt – om det kommer fremmede tropper til Bornholm – så blir Russland tvunget til å vurdere hvilke implikasjoner det får for relasjonen mellom Russland og Danmark, sa ambassadøren.
Barbin uttalte også at hvis andre Nato-land enn Danmark plasseres på Bornholm, «vil det spille inn på sikkerheten i det baltiske område».
Splitter lokalt
På Bornholm er innbyggerne delt i synet på besøk av fly og marinefartøyer fra Nato. Det har vært arrangert protestmøter for å holde fast ved tre kvart århundres praksis. Debatten har tidvis hatt høy temperatur, selv uten at det er tatt noen beslutning om Nato-personell skal plasseres på Bornholm.
Statsminister Mette Fredriksen understreker at det er snakk om en rammeavtale, og at det dermed fortsatt er uklart hva avtalen konkret munner ut i. Hun avviser at den kan kobles til Russlands aktuelle angrep på Ukraina, fordi USA skal ha kontaktet danskene om dette for et år siden.
Den danske utenriksministeren ble innvalgt til Folketinget fra nettopp Bornholm for første gang i 1998. For kort tid siden landet to danske F-16 kampfly på Bornholms lufthavn.
Linjen til Kaliningrad
Ikke minst i lys av Natos økte engasjement i Østersjøen, kan Bornholm være et tenkelig alternativ for amerikansk tilstedeværelse. Og grunnen til det, treffer Russland i et strategisk solar plexus:
Bornholm ligger rundt 150 kilometer øst for den østligste del av resten av Danmark. I luftlinje er Bornholm like nær den russiske enklaven Kaliningrad som den strategiske øya er fra kaia med norske danskebåter i Frederikshavn: ca 350 kilometer.
Les også: Danmarks forsvar skjerper beredskapen
Ofte glemte Kaliningrad grenser mot Nato-landene Polen i sør og Litauen i nord. Vestover er det rett ut i Østersjøen. I Baltijsk nær Kaliningrad by har den russiske Østersjøflåten sin hovedbase. Russerne kan lage en rett strek fra Kaliningrad vestover og se bare vann før Bornholm dukker opp.
Det er russernes utsiktspunkt og utgangspunkt. I Putins moderne versjon av «Trø meg inkje for nære» er det amerikanerne som er blitt for nærgående med sin ideologiske hedenskap og militære trolldom. Derfor har Bornholm vært et sted å hvile øynene på.
Når Nato nå forflytter seg mot Østersjøen for å kunne forsvare sine baltiske medlemsland, utløses russiske varsellamper også for Bornholm.