Nyheter
Green Ammo: – Minimi prototyp er klar til testing hos Forsvaret
Skien-bedriften skal lage flere Minimi prototyper fremover og levere dem til testing hos Hæren, ifølge Rolf Inge Roth, daglig leder i Green Ammo.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Dette er en feltmessig prototyp klar for testing hos det norske Forsvaret. Hæren har bedt om den. Det er et prosjekt sammen med FFI. Den skal utvikles sammen med prototypen til HK417, sier Rolf Inge Roth om Minimi 5.56-prototypen, til Forsvarets forum.
Skien-bedriften Green Ammo har utviklet E-blanks, en elektronisk og mekanisk løsning som de ønsker at skal erstatte rødplast og andre øvelsespatroner.
Det er simulering av rekyl og man får gjort alle håndgrepene som med et ordinært våpen. Og man kan legge inn feilfunksjon som klikk eller forkiling, ifølge Roth.
Lager fem prototyper
– Hva er neste milepæl i prosjektet?
– Det er feltmessig testing av prototypene og tilbakemelding av Hæren på løsninger. Det samme skal skje på alle de våpentypene som Hæren har til testing, både HK-416, Minimi og HK-417, og etterhvert har vi også plan for 12.7.
12.7 er en mitraljøse som Forsvaret har brukt i mange år på ulike kjøretøy og fartøy.
Ifølge Roth skal Minimi være ferdig evaluert som prototyp innen slutten av 2024.
– Vi lager i første omgang bare fem prototyper fordi de fremstilles på en annen måte enn den ferdige varianten. Det er mye 3D-printing av deler. Dette er den første Minimi prototypen, og så kommer de neste «på løpende bånd». Denne ble ferdig for noen uker siden.
Roth sier at deler av Minimi prototypen er 3D-printet, og at de gjenbruker elektronikk fra de andre løsningene, og bruker samme programvare.
Printing skjer i Green Ammo sine lokaler og hos samarbeidspartnere, blant annet hos bedriften Cody i Skien.
Bestilling fra New Zealand
– Hva koster det å lage en slik prototyp?
– Det er dyrt. Det kommer an på om man regner med om man tar med alle utviklingskostnadene bak fra selskapet startet opp. Det ligger mange millioner bak en prototyp.
Green Ammo har lenge vært i dialog med New Zealand om HK416.
– New Zealands hær har bestilt 20 «kit» av HK416 til testing. Jeg tror luftforsvaret og marinen deres også vurderer en lignende bestilling, sier Rolf Inge Roth, daglig leder i Green Ammo, til Forsvarets forum.
Han sier at bestillingen kom i februar i år, men at leveransen ikke er sendt ennå.
Tre ansatte
Green Ammo har tre ansatte, men de leier inn underleverandører innen for eksempel elektronikk og elektromekanikk.
– Til enhver tid er det nok 15-20 mennesker som jobber med dette, sier Roth.
– Når regner du med at Green Ammo går i pluss?
– Jeg tror vi skal gjøre det neste år.
Aleksander Ruud, totalprosjektkoordinator i Hærstaben for våpen, ammunisjon og soldatsystemer, kan ikke kommentere prosjektet da han for tiden har permisjon, men i februar sa han til Forsvarets forum:
– Vi ønsker å trene smartere og mer bærekraftig enn i dag. Det betyr ikke at E-blanks er den perfekte løsningen. Vi har også sett på Double Shoot, som ikke er aktuell for oss, og Mantis X, som ikke er helt ute av bildet. Men vi kan få E-blanks til å gjøre det samme som Mantis X.
Forsvarets forum har tidligere omtalt at Hæren i oktober i fjor mottok 80 sett E-blanks til angrepsriflen HK416. Verdien på den kontrakten er drøyt 2,6 millioner.