TAKKNEMLIG: En blid kaptein fra marinekorpset møtte Forsvarets forum under vinterutdanning. De skal nemlig utdannes til å bli instruktører under Nordic Response.Foto: Audun Sætermo, Forsvarets forum
Marinesoldaten øver til Nordic Response: Falt mye på rumpa
SETERMOEN: (Forsvarets forum) Marinesoldaten Nathan Wasik kom med laget sitt fra Nord-Carolina i USA for å lære seg å håndtere den brutale vinteren. Han skal bli så god at han skal kunne lære opp andre allierte.
Det er minus tre grader ute, og et snøfall har nylig inntruffet på Setermoen leir. Et stykke inn i skogen utenfor leiren, finner vi United States Marine Corps (USMC) og Artilleribataljonen. De utdanner instruktører i forkant av Nordic Response som skal ta plass nord i Norge, Sverige, og Finland om halvannen måned. Utdanningen heter Cold Weather Operation Training (CWOT) og er i regi av Alliert treningssenter (ATS).
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Soldatene fra De forente stater er fra 2nd ANGLICO (Air Naval Gunfire
Liaison Company), som kan sammenlignes med Lokaliseringsbatteriet som er under Artilleribataljonen her i Norge. Derfor blir de utdannet sammen, sånn at de skal samarbeide bedre under Nordic Response.
Når Forsvarets forum møter amerikanerne ute i felt, er det tid for middag. Det er latter og god stemning hos amerikanerne, og når batterisjefen sier at pressen er på besøk, tar Nathaniel Wasik ansvar for snakkingen.
Han og medsoldatene fra statene synes det er utrolig stas å få trene i så krevende forhold, selv om det blir ganske kaldt.
– Vi forventet at det skulle være kaldt, og vi fikk akkurat det vi forventet. Vi er superfornøyde. Det har vært alt vi har ønsket oss så langt. Vi er omtrent en uke inn i programmet, så vi gjør oss klare fysisk og psykisk til å dra ut på en lang marsj, sier Wasik ved teltet sitt.
Tips og triks
Ole Peder Berge, instruktør under utdanningen og troppsjef i Artilleribataljonen, sier at kurset varer i fire uker, men at de to siste ukene byr på en hel del ekstra utfordringer.
–
Det er et vinterkurs med ganske passelig progresjon opp mot en lengre skimarsj over to uker på slutten. Der lærer man alt fra «basic» opp til mer avansert. Man prøver å få inn alt mulig av tips og triks vi har fra Norge, sier Berge.
Selv om Berge og de andre soldatene i Artilleribataljonen må snakke engelsk under treningen, så har de opplevd at det går bra.
Emil Bånrud-Stenersen, Victor Soltvedt og Maria Mikaelsen er tre av soldatene som gjennomfører kurset sammen med soldatene fra marinekorpset. De synes det er utrolig givende og en helt unik opplevelse å få være i felt, og jobbe med de amerikanske soldatene.
– Ja, det er sinnsykt kult. Det er jo en annen kultur, så det er
ganske kult å ha det med i sekken videre. Det
er sinnsykt gøy å ha de med, trene med de, og lære av de. Eventuelt
lære dem ting tilbake også, sier Emil.
– For oss er det veldig gøy, fordi disse er voksne mennesker som er mye høyere
enn oss i rang. Jeg tror likevel de også ser at vi faktisk kan litt, vi óg, sier Victor.
Annen kultur
På spørsmål om de norske soldatene har hatt noen kulturkrasjer i forbindelse med amerikanerne, sier de at det er utrolig stas å se en annen side i militære. Det er likevel spesielt én ting som har skilt seg ut.
– De har jo noen egne ord og uttrykk som
er litt gøy å følge med på. Hvordan de responderer når folk snakker til
dem. Som for eksempel når kapteinen vår
sier god morgen, så svarer de ikke med god morgen. De sier bare «Err».
Det er litt nytt og litt gøy. Det er veldig underholdende å ha dem rundt
seg hele dagen, sier Emil lattermildt.
Før den to uker lange marsjen setter i gang, står råking på agendaen. Det vil si at de skal de skal isbade, med alt utstyret på. Det vil si alt av klær og storsekk. De skal i tillegg ha ski på beina når de hopper uti vannet.
– Det
blir gøy å kjenne på litt mestring. Akkurat råking er noe vi har sett fram til i snart et halvt år, og vi har visst at vi
måtte gjennom det, sier Victor.
– Bring it on, skytes inn fra Emil.
– Det er god
stemning i troppen vår, og det er mange som liker å ha det litt vondt. Det blir god stemning, sier Maria.
Avhengig av USA
Ifølge batterisjef i lokaliseringsbatteriet Lars Lien er det utrolig viktig for Norge å holde et tett samarbeid med USA.
– USA er den viktigste sikkerhetsgarantien vi har i Nato her i Nord-Europa. Derfor er det viktig at vi har et godt forhold til dem og utvikler samarbeidet mellom styrkene. Dette gjør vi ved vi å trene sammen i vinterforhold, utvikle forståelse og lære dem kunnskaper til å operere selvstendig i Norge på vinterstid. Vi er helt avhengig av de i en krigssituasjon.
– I gjengjeld får vi invitasjon til USA for å delta på større øvelser, med mye strategiske ressurser som jagerfly, kamphelikopter, båt og ellers nødvendig krysstrening for å fungere bra sammen. Dette får vi veldig godt utbytte av, forklarer batterisjefen.
Lien skal være med de norske soldatene og marinekorpset under hele toukersmarsjen. Han tror det blir en god tur med mye læring som utfordrer soldatene både fysisk og psykisk. Etter endt marsj blir det en markert avslutning med et bedre måltid for å fylle på næringslagrene, ifølge Lien.
– Vi gjennomfører en avslutningsmiddag for de allierte når skimarsjen er over og vinterkurset bestått, som er en tradisjon i avdelingen, sier Lien.
Glade for omega-3
Wasik fra USA, som aldri har vært i Norge før, merker seg at en del ting er annerledes i forhold til Camp Lejeune i Nord-Carolina. Alt fra sollys til feltrasjon.
– Jeg tror det største, som jeg og laget mitt ikke hadde vurdert før vi ankom, var mangelen på sollys på denne tiden av året. Vi innså ikke at når vi ankom om natten og når vi våknet om morgenen, ville det være samme mengde dagslys. Så er det noe vi er glad for, er det omega 3-tilskuddet. Døgnrytmen til laget tok litt lengre tid enn forventet å sprette tilbake fra, men vi kom raskt inn i gode rutiner.
Forteller sjefene i USA
Wasik sier at selv om de prøver å bruke deres eget utstyr foran alt annet, så har de måtte låne mye utstyr fra Norge.
– Det er omtrent en 50-50 blanding av utstyr vi har og utstyr som har blitt gitt til oss, eller kjøpt til oss på våre vegne. Når vi kommer hjem igjen kan vi gå til sjefene våre å si «hei, vi trenger mer vinterklær når vi reiser ut for å være i Norge», og så får vi det mest sannsynlig.
Wasik trives i de norske forholdene, tross mange skiulykker hvor han har landet på rumpa. Han gleder seg til å samle all kunnskapen han har lært , og ta det med inn i Nordic Response.
– Det blir så bra å samle all kunnskapen vi lærer og å putte det i praksis. Mange utenlandske allierte samles og når de gjør det, blir det alltid en god opplevelse fordi man får se en hel masse luftstyrker og artilleristyrker som vi vanligvis ikke får jobbet med ellers. Det synes jeg og gutta mine at er helt fantastisk.
Har kontroll på de allierte
Avdelingen som står for å koordinere amerikanerne er Alliert
Treningssenter (ATS).
Alliert Treningssenter (ATS) sine hovedoppgaver er å fasilitere for allierte styrker som kommer til Norge for å delta på øvelse, herunder koordinere, planlegge og tilrettelegge i for alliert styrkeforsterkning av Norge i fred, krise og krig. Det sier Erik Engenes, som er nestkommanderende på ATS.
ATS, som idag er lokalisert på Setermoen, ble dannet for å tilrettelegge for vinterutdanning og mottak for allierte styrker fra flere forskjellige nasjoner. USA, Storbritannia, Nederland og Tyskland kommer hvert år. Andre nasjoner som Frankrike, Danmark og Belgia er alle land som ikke har årlig vintertrening, men som kanskje ønsker å komme på vintertrening rett før de store årlige øvelsene.
USA er derimot den viktigste og største samarbeidspartneren av de nevnte nasjonene, ifølge Engenes.
– US Marine Corps (USMC) kommer til Nord-Norge for å øve årlig samt foreberede seg til de store øvelsene som går mot slutten av februar og begynnelsen av mars. De gjennomfører da vinterleksjoner i området Bardufoss og Setermoen, sier Engenes.
– Planen er at de selv skal kunne utdanne egne instruktører gjennom NATO Winter Instructor Course (NWIC) for igjen å kunne planlegge, og drive egen utdanning, sier han.
NWIC kurset er i regi av NATO Centre of Excellence Cold Weather Operations og gjennomføres årlig i november og desember, i Elverum.
Nordic Response finner sted i Nord-Norge, Sverige og Finland i starten av mars. Minst 14 land skal delta på den årlige vinterøvelsen, ifølge Forsvaret.
Rettelse: Tidligere i denne artikkelen sto det at Forsvarets forum hadde besøkt marinen fra USA. Dette blir feil, da United States Marine Corps (USMC) og United States Navy er to forskjellige grener i USA. Det riktige er USMC eller marinekorpset.
Tidligere i artikkelen sto det at 2nd ANGLICO kan sammenlignes med Artilleribataljonen, som blir feil. Det kan sammenlignes med Lokaliseringsbatteriet, som er en del av Artilleribataljonen.