Nyheter

OSLOBESØK: Den tyske fregatten «Sachsen-Anhalt» lå fredag til kai på Vippetangen i Oslo. Den får selskap av ytterligere to tyske krigsskip og en ubåt.

Tysk fregatt designet for asymmetrisk krigføring til kai i Oslo

To andre tyske krigsskip og en ubåt er denne helga å finne utenfor Akershus festning. Besøket skjer kort tid etter at Norge og Tyskland inngikk strategisk avtale om forsvarssamarbeid.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Representanter for det norske forsvaret, sjøforsvaret og forsvarsindustrien ble fredag morgen tatt i mot og vist rundt av sine tyske motparter på fregatten «Sachsen-Anhalt», som denne helga ligger til kai på Vippetangen i Oslo.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fregatten er et fellesprosjekt til tyske Thyssen-Krupp og Lürssen. Den ankom Oslo klokken 10 torsdag morgen. Kort tid etterpå fikk den selskap av forsyningsfartøyet «Main», etteretningsfartøyet «Oste» og ubåten «U32». De seilte til Norge etter å ha vært på den russiske storøvelsen Zapad-2021 i Østersjøen tidligere i september.

Romslig og allsidig

Målet med Oslo-helgen er å vise fregatten til representanter for norsk forsvarssektor. Skipssjef Sascha Schwarzer trekker frem at avansert teknologi, fleksibilitet og god plass til ytterligere personell og utstyr gjør skipet spesielt godt egnet til asymmetrisk krigføring.

– Den er ikke en tradisjonell krigsfregatt, men den får sin styrke ved sine asymmetriske evner. Systemene er helautomatiserte, og kamerasystemer gir en fullstendig oversikt over hva som skjer rundt skipet til en hver tid. Selvlærende systemer kan si ifra når de oppdager noe av interesse, sier Scwarzer til Forsvarets forum.

Skipssjef: Sascha Scwarzer er én av to skipssjefer på «Sachsen-Anhalt». Årsaken er at han leder mannskapet «Foxtrot», som fortsatt er under opplæring.

Schwarzer trekker frem flere andre spesielle element ved fregatten:

  • Fire store hurtiggående Buster-motorbåter som gjør det mulig å frakte personell til land.
  • Plass til inntil 70 personer i tillegg til mannskapet på 126 personer.
  • Plass til utstyr som droner og helikopter.
  • Kan brukes som kommandoplatform for flere fartøy.

Skipet er også utstyrt med infrarøde kameraer og våpensystemer som beskytter skipet fra alle vinkler. Det er også mulighet til å gjennomføre angrep mot land med et 127 mm Vulcano-ammunisjon.

TIL KAI: Forsyningsskipet «Oste» og ubåten «U32» sett fra «Sachsen-Anhalt».

Viktig for øvelser og operasjoner

Blant gjestene som deltok på fredagens fregatt-omvisning, var nestkommanderende i Forsvarsmateriell, kontreadmiral Bjørge Aase. Han påpeker at Norge i dag ikke er på utkikk etter nye fregatter.

– Fregattene vi har, skal vi ha i mange år fremover. Men en gang i fremtiden skal også vi ha nye. Så da er det interessant å kunne treffe våre tyske kollegaer – og at de kommer til Norge med både fregatt og ubåt.

Norge og Tyskland har de siste årene styrket forsvarssamarbeidet sitt. 8. juli ble kontraktene om ubåt og missil som del av det strategiske norsk-tysk samarbeidet undertegnet. Der forplikter Norge seg til å kjøpe fire tyske ubåter. Tyskland skal selv ha to ubåter og kjøpe sjømålsmissiler fra Norge.

– Samarbeidet har stor betydning for anskaffelse av materiell, for marinesamarbeid, forsvarssamarbeid og industrisamarbeid. Det er en total pakke, sier kontreadmiral Bjørge Aase.

– Det at vi opererer de samme våpensystemene, missilene og ubåtene har betydning med tanke på utdanning, trening, øving og operasjoner samt vedlikehold, føyer han til.

OPPSTILLING: Det tyske mannskapet på «Sachsen-Anhalt» sto fredag oppstilt på dekk. I bakgrunnen er Oslo rådhus.
Powered by Labrador CMS