Nyheter

ØVELSE: Forsvarets bomberobot i aksjon inne på Forsvarsmuseet i Oslo. Den var samme dag på øvelse i Oslo domkirke.

Øvde på bombesøk i Oslo domkirke

Både bomberoboten Telerob og hunden Hedda fikk brynet seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en dag utenom det vanlige på Forsvarsmueet. Den gravemaskinaktige armen på bomberoboten ved navn Telerob romsterer ved en veske med en gjenstand inni.

Forsvarets forum er tilstede når den grønne beltedrevne roboten kjører sikk-sakk blant utstilte gjenstander på Forsvarsmuseet.

– Vi øver på samvirke mellom søkspersonell med bombehunder og EOD-personell. Vi har fokus på aktuelle scenarier urbane områder og bomberelaterte hendelser, så vi har vært i Oslo Domkirke og søkt etter bomber og på festningsområdet, sier major Rune Gangdal Wollestad, sjef Forsvarets hundeskole (FHSK).

Les også: Lynnedslag utløste bombe

Han sier at personellet på øvelsen i dag har vært kledd i sivil for å holde en lav profil i bybildet. Inne på Forsvarsmuseet er både robot og hund i aksjon. På øvelsen deltar eksplosivsøkshunder fra hele Forsvaret.

SNUSER: Hunden Hedda har fått snusen av noe mistenkelig på Forsvarets øvelse i søk- og eksplosivrydding.

– Her har hundene gjort markering på mistenkelig gjenstand og så har de hatt «takeover» med bombeteknikere som skal bruke sitt utstyr på å finne ut hva dette er og hvis det er noe farlig skal de nøytralisere det.

Les også: – Vi må spørre hva russerne egentlig ønsker

Wollestad kan ikke gi detaljer om bomeroboten, men sier at Forsvaret og politiet har én hver. Imidlertid deltar ikke politiet i denne øvelsen.

Øvelsen foregår 26. og 27. oktober. I forkant hadde deltakerne en fagsamling for eksplosivsøkhundeførere ved Forsvarets hundeskole på Hauerseter leir ved Jessheim. Et av temaene der var samvirke med EOD-personell, som her betyr Explosive Ordinance Disposal Eksplosivryddetjeneste.

På øvelsen i Oslo deltar EOD-lag fra Forsvarets Ammunisjons- og eksplosivryddeskole (FAES) ved Sessvollmoen, og fra Hæren, Brigade Nord.

TRANSPORT: Dette kjøretøyet brukes til transport av Forsvarets bomberobot.


Powered by Labrador CMS