DETONASJON: Etter rakettangrepet på søndag måtte eksplosivryddere detonere raketten da den ikke gikk av selv. Dette bildet er fra en tidligere detonasjon.Foto: Forsvaret
Styrkesjef: – Vi blir angrepet omtrent to ganger i måneden
Søndag ble basen Ain al-Asad i Irak, der 30 norske soldater befinner seg, skutt på med en rakett. Styrkesjef Andreas Hultgren vet ikke hvem som står bak angrepet.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Søndag rundt kvart over tolv gikk alarmen i koalisjonsbasen Ain al-Asad av. Den varslet om angrep som var på vei. Omtrent 30 norske soldater, og resten av basen gikk i dekning i shelter.
Annonse
Andreas Hultgren, rittmester og styrkesjef for den norske styrken i Irak, forteller at raketten som ble fyrt av landet to til tre kilometer unna den norske delen av basen.
– Raketten bommet så vidt på den amerikanske delen av basen, men ingen ble skadd og alle kom seg i sikkerhet.
Når et angrep mot basen skjer, skal blant annet den norske QRF-styrken (Quick Reaction Force) kunne håndtere eventuelle sårede, eller materiellskader.
– Med én gang noe lander, så vet ikke vi hva som har skjedd. Vi får kontroll på oss selv og koalisjonen, forteller Hultgren.
– Deretter rykker vi ut for å se om vi klarer å finne hvor den har landet og om noen er såret eller om materiell er tapt.
Den norske styrken fant nedslaget fra søndagens rakett fort, og oppdaget at den ikke hadde gått av.
– Irakiske sikkerhetsstyrker hjelper oss med å sperre av området, og vi tilkaller eksplosivryddere fra basen. Raketten lå såpass dypt nede i sanda, så eksplosivrydderne tar over jobben og sprenger raketten, sier Hultgren.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Fant utskytningsrampen
Hultgren forteller at de ikke vet noe konkret om hvem som sto bak angrepet på søndag, men at det finnes militsgrupper i området som ikke ønsker koalisjonen til stede.
– Vi vet at det er militsgruppe i området som ikke er fornøyd med at koalisjonen er til stede, og da demonstrerer de misnøye med å for eksempel skyte raketter mot basen. Dette gjør de for å signalisere at det er på tide at vi drar hjem.
Den irakiske hæren fant utskytningsrampen til raketten kort tid etter angrepet.
– Like etter eksplosivrydderne tar over blir vi ringt av den irakiske hæren for et nytt oppdrag. De har funnet utskytningsrampen som er skutt fra en bebyggelse omtrent en mil unna basen.
Den norske styrken får overta rampen fra den irakiske hæren for å gjøre etterforskning på den.
– Det gjør vi for å finne ut hva som er brukt, og hvem som står bak. Amerikanerne har gode ferdigheter på dette, sier Hultgren.
Trend
Styrkesjefen forteller at basen i snitt står overfor to angrep i måneden etter trusselbilde tilspisset seg i februar i år. I mars ble basen rammet av ti raketter.
– Man kan anta en trend. Vi har mer eller mindre kontroll på når neste angrep kan være, og erfaringsvis står vi overfor to angrep i måneden.
Trening, drilling og rutiner gjør soldatene forberedt på hva de skal gjøre i en situasjon som søndagen, men styrkesjefen er likevel frustrert.
– Vi håndterer angrepene relativt godt, men det er selvfølgelig frustrerende å vite at man når som helst kan bli utsatt for et angrep uten at man har noen store muligheter til å påvirke det.
Den norske styrken består av en vakt- og sikringsstyrke på rundt 30 soldater som er stasjonert ved den store flybasen. Den ligger rundt 20 mil fra Syria og brukes i kampen mot IS.