Nyheter

I ØRKENEN: Dette bildet fra 2019 er tatt fra et helikopter og viser Ain al-Assad-basen i Anbar-provinsen i Irak.

Ny norsk kontingent på vei til Irak

En gruppe soldater fra Telemark bataljon overtar etter Ingeniørbataljonen ved Ain al-Assad-basen i Irak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har et vakt- og sikringsoppdrag ved den amerikanskdrevne basen Ain al-Assad (AAAB), og deltar med et 30-talls personer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I disse dager er en ny kontingent fra Telemark bataljon i ferd med å ta over etter kontingenten satt opp av Ingeniørbataljonen som har sikret basen det siste halve året. Den formelle rotasjonen skjer 7. august.

Det er Brigade nord og Telemark bataljon som har satt opp styrken, men den består av en hovedstyrke, og stab- og støttefunksjoner fra flere ulike avdelinger i Forsvaret, opplyser talsperson Reidar Flasnes ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum.

Tidligere kontingenter ved basen i Anbar-provinsen i Irak har fortalt om krevende hendelser med angrep mot basen. I januar 2020 ble det skutt et titalls raketter mot basen. I 2021 fortalte styrkesjefen for den norske kontingenten til VG at de hadde opplevd ukentlige droneangrep.

Det norske bidraget til AAAB kommer til å fortsette i 2024, opplyste regjeringen nylig i sin oversikt over hvor Forsvaret sender personell neste år. Oppdraget har en ramme på 70 soldater, men de siste kontingentene har bestått av i overkant av 30 personer.

I tillegg til vakt- og sikringsoppdraget i Anbar-provinsen, deltar Norge i rådgivningsmisjonen Nato Mission Iraq med opp til ti personer.

Rettelse: I denne saken stod det først at styrken som er på tur tilbake til Norge er satt opp av Telemark bataljon. Det stemmer ikke. Styrken er satt opp av Ingeniørbataljonen. Rettelsen er gjort 02.08.2023, klokken 11.52.

Powered by Labrador CMS