Nyheter:

STERKE ORD: Etter et møte med vestafrikanske land i Sahel i Afrika, lovet Frankrikes president Emmanuel Macron tirsdag å «halshogge» al-Qaida i regionen.

Frankrike vil «halshogge» al-Qaida i Vest-Afrika

Franske soldater skal fortsette kampen for å beseire al-Qaida-grupper i Sahel-regionen i Vest-Afrika, sier Frankrikes president Emmanuel Macron.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi setter på nytt inn styrkene våre for å halshogge disse organisasjonene, sa Macron tirsdag.

Presidenten hadde da nettopp fullført et to dager langt videomøte med lederne i de såkalte G5-landene i Vest-Afrika, Burkina Faso, Tsjad, Mali, Mauritania og Niger.

Macron opplyste imidlertid at Frankrike vil redusere tilstedeværelsen sin i regionen, der de i dag har rundt 5100 soldater.

IS har lenge vært ansett som en av de mest aktive gruppene, men Macron pekte tirsdag ut grupper tilknyttet al-Qaida som hovedmål.

Tsjad sender 1200 soldater

Tsjad trapper samtidig opp innsatsen mot jihadister i Sahel-regionen. Landet sender 1200 soldater til grenseområdet mellom Niger, Mali og Burkina Faso.

Soldatene utstasjoneres som en del av den regionale antiterrorstyrken G5 Sahels innsats mot jihadister i regionen.

Forsvarsministre fra gruppen, som også inkluderer Mauritania, besøkte styrkene som er utvalgt til oppdraget i byen N'Guigmi i Niger, nær grensa mot Tsjad, viste statlig fjernsyn i Tsjad.

Tsjad har flere ganger lovet å utstasjonere til den såkalte «tregrensers»-sonen, uten å følge opp.

To millioner fordrevet

Over to millioner er internt fordrevet grunn av vold og krigshandlinger i landene i Sahel-regionen i Afrika, opplyste FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i januar.

– UNHCR ber om at den vedvarende volden i Sahel opphører. Volden har for første gang fordrevet over to millioner innenfor eget lands grenser, sier talsmann Borsi Tsjesjirkov i en pressemelding.

Ifølge FN-organet er den humanitære innsatsen farlig overbelastet i regionen, som omfatter Burkina Faso, Tsjad, Mali og Niger. Samfunnene som tar imot de fordrevne, er på bristepunktet.

Flere kriser

Regionen er rammet av en rekke kriser, inkludert væpnede konflikter, ekstrem fattigdom, dårlig matsikkerhet, klimaendringer og koronapandemien.

– Den ekstreme sårbarheten i Sahel er blottlagt av virkningene av at folk er fordrevet som følge av omfattende og grusom vold utført av væpnede opprører og kriminelle gjenger, sier Tsjesjirkov.

Han sier andre land må hjelpe Sahel-landene med å ta tak i de underliggende årsakene samt styrke skoler og sykehus i regionen. Mange av disse er stengt som følge av volden.

Antall internt fordrevne er mer enn firedoblet fra 490.000 i 2019. Over halvparten av de internt fordreven befinner seg i Mali. Det er også over 850.000 personer – brorparten av dem fra Mali – som har flyktet til andre land i Sahel-regionen.

Powered by Labrador CMS