Nyheter

AFGHANISTAN: – Jeg stoler ikke på Taliban, men jeg stoler på kapasiteten til den afghanske hæren, sa president Biden på torsdag.
AFGHANISTAN: – Jeg stoler ikke på Taliban, men jeg stoler på kapasiteten til den afghanske hæren, sa president Biden på torsdag.

Biden forsvarer tilbaketrekningen fra Afghanistan

USAs tilbaketrekning fra Afghanistan er snart fullført, og Taliban rykker fram. Nå er resten opp til afghanerne selv, sier president Joe Biden.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi dro ikke til Afghanistan for å drive nasjonsbygging, slo Biden fast torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det amerikanske forsvaret har ifølge ham oppnådd det som var målet, nemlig å svekke al-Qaida og forhindre nye terrorangrep mot USA.

Ifølge Pentagon er 90 prosent av tilbaketrekningen fullført. Nå er resten opp til Afghanistans ledere, sa Biden.

– Afghanske ledere må nå komme sammen og avgjøre framtida, sa han.

Tryggest

Amerikanske styrker forlot nylig den store Bagram-basen i ly av nattemørket, uten å varsle de afghanske styrkene som skal overta basen. Det resulterte i omfattende plyndring, men Biden forsvarer beslutningen.

– Det er tryggest med hurtighet, sier han.

Taliban kontrollerer nå rundt halvparten av Afghanistan og har den siste uka også tatt kontroll over grenseoverganger til de tre nabolandene Tadsjikistan, Usbekistan og Iran.

Les mer: Søreide: – Åpenbart at Nato har begått feil i Afghanistan

Må forhandle

Biden tror likevel at de afghanske sikkerhetsstyrkene er i stand til å møte trusselen fra opprørerne.

– Jeg stoler ikke på Taliban, men jeg stoler på kapasiteten til den afghanske hæren, sa han.

Biden tror imidlertid ikke at regjeringen i Kabul vil lykkes med å nedkjempe Taliban, og han understreker derfor nødvendigheten av å forhandle fram en avtale med opprørerne.

Tolker får opphold

Tusenvis av afghanske tolker som de siste 20 årene har jobbet for amerikanerne, frykter nå hva som vil skje med dem dersom Taliban kommer til makten.

– Dersom dere ønsker det, så er det et hjem for dere i USA. Vi skal stå sammen med dere, på samme måte som dere sto sammen med oss, forsikrer Biden.

Les også: Krigen i Afghanistan har kostet Norge 10,5 milliarder kroner

Powered by Labrador CMS