Nyheter

KONTROLL: Taliban-støttespillere veiver med flagg etter at opprørerne i forrige måned tok kontroll over en strategisk viktig grenseovergang mellom Afghanistan og Pakistan.
KONTROLL: Taliban-støttespillere veiver med flagg etter at opprørerne i forrige måned tok kontroll over en strategisk viktig grenseovergang mellom Afghanistan og Pakistan.

Taliban rykker fram, anklages for massakre

Afghanske regjeringsstyrker kjemper for å unngå at den første store byen faller i Talibans hender. Hovedstaden i Helmand-provinsen er under angrep.

Publisert

Etter at Nato og USA startet tilbaketrekkingen fra Afghanistan tidligere i år, har sikkerhetssituasjonen forverret seg kraftig i det krigsherjede landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Taliban har tatt over distrikt etter distrikt i landets provinser og strategisk viktige grenseoverganger til nabolandene. Den afghanske regjeringen har til nå hatt kontroll over de store byene, men også disse kan stå for fall.

Natt til mandag angrep Taliban minst tre provinshovedsteder – Lashkar Gah, Kandahar og Herat – etter en uke med tunge kamphandlinger som har sendt tusenvis på flukt.

I fare for å falle

I Lashkar Gah, som er provinshovedstaden i Helmand, angrep Taliban et fengsel og sentrum av byen i et koordinert angrep. Angrepet skjedde bare timer etter at regjeringen hadde kunngjort at de skulle ha tyngre nærvær i byen.

Nyhetsbyrået DPA får opplyst av lokale tjenestepersoner og innbyggere i provinshovedstaden at regjeringsstyrkene nå bare kontrollerer to politidistrikter i byen.

Les også: Afghanistan ber Europa stanse retur av asylsøkere

Innenfor Lashkar Gahs grenser pågikk det mandag skuddutvekslinger og kamphandlinger. Regjeringsstyrkene prøver å tvinge opprørerne ut av byen ved hjelp av flyangrep og spesialstyrker. Amerikanske bombefly bidro også, får DPA opplyst av innbyggere i byen.

Organisasjonen Emergency, som driver et sykehus forkrigsofre i byen, sier at 90 prosent av sengene nå er fulle av sårede.

Lørdag ble et annet sykehus i Lashkar Gah gjenstand for et flyangrep. Afghanske myndigheter hevder at Taliban-krigere gjemte seg på sykehuset, noe eieren nektet for.

Skylder på USA

Afghanistans president Ashraf Ghani legger skylda på USA forat sikkerhetssituasjonen har forverret seg kraftig.

Les også: Robert Mood om Afghanistan: – Vi burde stilt både militære ledere og politikere til ansvar

– Grunnen til den nåværende situasjonen er at avgjørelsen ble tatt for raskt, sa han mandag i nasjonalforsamlingen, med henvisning til tilbaketrekningen av de utenlandske styrkene.

Uttalelsen han kom samtidig som USA åpnet for å ta imot flere afghanere enn de allerede har lovet. USA har allerede begynt å ta imot tusener av tolker som hjalp amerikanske styrker i løpet av krigen, samt familiene deres.

Anklages for massakre

USA og Storbritannia anklaget mandag Taliban for å ha massakrert et stort antall sivile i landsbyen Spin Boldak på grensa til Pakistan.

– I Spin Boldak i Kandahar har Taliban i ren hevn massakrert dusinvis av sivile, heter det i en Twitter-melding fra den amerikanske og britiske ambassaden i Kabul.

– Disse drapene kan være krigsforbrytelser. De må etterforskes, og Taliban-krigerne og lederne som sto bak, må stilles til ansvar, heter det videre.

Taliban tok kontroll over Spin Boldak i midten av juli og har siden kontrollert den strategisk viktige hovedveien mellom Kandahar i Afghanistan og Quetta i Pakistan.

Powered by Labrador CMS