Nyheter

LEDERE: Talibans politiske ledere Suhil Shaheen (t.v.), Mawlawi Shahabuddin Dilawar (i midten) og Mohammad Naim (t.h.) besøkte i forrige uke Moskva.

Diplomater krever slutt på Taliban-offensiv

En rekke lands ambassader i Afghanistan krever at Taliban straks avslutter sin offensiv og vender tilbake til forhandlingsbordet. Norge har ikke signert.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en felles uttalelse, undertegnet blant andre av USAs og EUs ambassader i Kabul, vises det til at Talibans militæroffensiv strider mot tidligere kunngjøringer om at de ønsker en forhandlingsløsning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det har resultert i tap av uskyldige afghaneres liv, blant annet gjennom målrettede drap. Sivile blir drevet flukt, det blir plyndret og brent, viktig infrastruktur blir ødelagt og kommunikasjonsnettverk blir ødelagt, heter det blant annet i uttalelsen.

Den norske ambassaden er ikke med

I en epost til NTB sier pressetalsperson for Utenriksdepartementet Mari Bangstad at den norske ambassaden ikke er en del av fellesuttalelsen.

– I lys av vårt aktive fredsengasjement i Afghanistan slutter ikke Norge seg alltid til fellesuttalelser av denne typen. Vi er enige i at det haster å komme fram til en forhandlet løsning og en varig våpenstillstand. Norge har tatt opp dette med partene direkte samt vår bekymring over eskaleringen av konflikten, inkludert Talibans økte offensiver etter det internasjonale militære uttrekket, skriver hun.

Les også: Kvinnelige ledere i Forsvaret mener kjønnskvotering er hemmende

Hun skriver også at Norge gjentatte ganger har uttrykt bekymring for det høye voldsnivået i landet.

– Vi har oppfordret partene til å stanse voldshandlingene og fordømt vold som rammer sivile, skriver Bangstad.

Taliban offensiven

Den siste forhandlingsrunden i Doha, mellom utsendinger fra Taliban og den afghanske regjeringen, endte i helgen resultatløst.

Taliban har rykket fram i provins etter provins i Afghanistan siden USA og Nato innledet sin tilbaketrekning tidligere i år.

Opprørerne hevder nå å kontrollere 85 prosent av landet, og regjeringen i Kabul sitter igjen med lite annet enn en samling med provinshovedsteder som stort sett må få forsyninger og forsterkninger luftveien.

Les også: Afghanske tolker får midlertidig opphold på militærbase i Virginia

Taliban har også tatt kontroll over grenseoverganger til Tadsjikistan, Usbekistan, Turkmenistan, Iran og Pakistan.

I forrige uke tilbød Taliban tre måneders våpenhvile mot at den afghanske regjeringen løslater rundt 7.000 opprørere som holdes fanget, og mot at lederne deres fjernes fra FNs svarteliste.

Powered by Labrador CMS