Nyheter
RETTIGHETER: Afghanske kvinner marsjerer for å kreve sine rettigheter under en demonstrasjon ved det tidligere departementet for kvinnesaker i Kabul søndag.
AP / NTB
Afghanske kvinner reagerer sterkt på Talibans restriksjoner
Talibans forbud mot å la kvinner arbeide fører til et sterkt sinne blant afghanske kvinner over de tapte rettighetene deres.
En kvinne sier til nyhetsbyrået AFP at både hun og alle kvinnene med høye stillinger i utenriksdepartementet i landet har mistet jobbene sine.
– Jeg kan like godt være død, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.
Afghanske kvinner har kjempet for sine rettigheter de siste 20 årene. De har blitt advokater, dommere, piloter og politi i de største byene i landet. Hundretusener har kommet inn i arbeidsstyrken – en nødvendighet i noen tilfeller ettersom mange kvinner var enker eller nå støtter funksjonshemmede ektemenn som følge av to tiår med konflikt.
Nå er alt arbeidet i ferd med å reverseres.
Kun en måned etter Talibans overtakelse av makten i landet, da de lovet å gi kvinner rettigheter etter islams regler, strammer gruppen nettopp inn på disse rettighetene.
Kvinner får ikke gå på jobb, og jenter får ikke lov å ta høyere utdanning. Dette skjedde også sist de styrte på 90-tallet.
– Urovekkende
Ordfører i Kabul, Hamdullah Namony, fortalte pressen søndag at bare kvinner som ikke umiddelbart kan erstattes av menn, har lov til å arbeide.
Et annet tegn på at kvinners rettigheter er truet, er at departementet for kvinnesaker ble avviklet. I stedet er det opprettet et departement for fremming av dyd og forebygging av umoral.
Les også: Taliban: – Ønsker ikke at kvinner blir ofre
Mabouba Suraj, leder av Afghanistans kvinnenettverk, sier hun er forbløffet over de mange restriksjonene som er innført mot kvinner og jenter den siste tiden.
– Det begynner å bli virkelig, virkelig urovekkende. Er dette punktet der jenter skal bli glemt? spør Suraj i et intervju med nyhetsbyrået AP.
– Spørsmål om tid
Shahabudin Saqib, som er utdanningsansvarlig i Herat, sier at temaet om jenter og kvinnelige lærere som vender tilbake til skolen, er et spørsmål om tid, ikke politikk.
– Det er ikke klart når det vil skje: i morgen, neste uke eller neste måned. Vi vet ikke, sier han.
En kvinnelig lærer sier at Taliban ga samme beskjed om å vente forrige gang de satt ved makten.
– Taliban sa hele tiden da at vi skulle få lov til å returnere til arbeidsplassene våre, men det skjedde aldri, sier hun.
Unesco-sjef Audrey Azoulay sier hun er bekymret etter meldingene om at Taliban ikke vil la jentene komme tilbake på skolen.
– Hvis dette forbudet blir opprettholdt, er det et stort brudd på den grunnleggende retten til utdanning jenter og kvinner har, sa hun før et møte i FN lørdag.