Nyheter

EVAKUERT: Utenriksminister Ann Linde bekrefter at en gruppe afghanere med svensk tilknytning er evakuert fra sitt hjemland, der Taliban nå har makten.
EVAKUERT: Utenriksminister Ann Linde bekrefter at en gruppe afghanere med svensk tilknytning er evakuert fra sitt hjemland, der Taliban nå har makten.

Svensk UD: Tidligere tolker evakuert fra Afghanistan

Det er lørdag gjennomført en evakuering av personer fra Afghanistan med kobling til Sverige, opplyser det svenske utenriksdepartementet.

Publisert

Det dreier seg om personer som har jobbet for det svenske forsvaret i Afghanistan.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– En gruppe afghanske statsborgere med tilknytning til Sverige, deriblant tidligere forsvarsansatte, inkludert tolker, er nå evakuert fra Afghanistan, opplyser utenriksminister Ann Linde til nyhetsbyrået TT lørdag.

– Gruppen har ennå ikke ankommet Sverige. Av sikkerhetshensyn gir vi ingen detaljer om hvordan dette arbeidet pågår. Vi jobber for å hjelpe flere lignende grupper med tilknytning til Sverige med å ta seg ut av Afghanistan, tilføyer hun.

Utenriksdepartementet vil ikke si hvor mange mennesker som er evakuert i denne omgang.

Les også: Ekspert om IS i Afghanistan: - En form for opprør Taliban ikke er utstyrt for å håndtere

Sverige avsluttet 27. august den umiddelbare evakueringsinnsatsen etter Talibans maktovertakelse. Da hadde svenskene lyktes med å få ut 1.100 personer, blant dem svensk ambassadepersonell, alle lokalt ansatte på ambassaden, vakter, deres familier og et antall afghanske kvinnerettsaktivister, samt journalister.

Den største gruppen blant de evakuerte var drøyt 600 utsatte personer som har fått status som kvoteflyktninger, hvorav de fleste er kvinner og barn.

Svensk UD har fått en liste fra forsvaret over tidligere lokalt ansatte. De er blant annet tolker som hjalp svenske soldater i Afghanistan fram til 2014. Bare et fåtall av de 300 personene på listen var blitt evakuert, men utenriksdepartementet har ikke villet bekrefte hvor mange.

Les også: Freddy Bolle drikker morgenkaffe i bestemorens gyngestol, mobbes for Filofax og utdaterte pensko

Powered by Labrador CMS