Nyheter:

Frp-politiker Himanshu Gulati under partiets landsmøte i 2018. Han ber nå Stortinget om å finne en passende måte å markere at det er 20 år siden det norske bidraget i Afghanistan startet.
Frp-politiker Himanshu Gulati under partiets landsmøte i 2018. Han ber nå Stortinget om å finne en passende måte å markere at det er 20 år siden det norske bidraget i Afghanistan startet.

Frp ber Stortinget hylle Afghanistan-veteranene

Frp ber Stortinget finne en passende måte å hylle Afghanistan-veteranene på under 20-årsmarkeringen neste år, selv om krigen er kontroversiell.

Publisert Sist oppdatert

Neste år er det 20 år siden norske kvinner og menn for første gang ble sendt til Afghanistan som del av ISAF-styrken i etterkant av 11. september. Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) mener at Afghanistan-veteranenes innsats bør markeres på Stortinget.

– Over 8.000 norske kvinner og menn har tjenestegjort i Afghanistan. Ti kom aldri hjem. Jeg har bedt Stortingets presidentskap om å se på en passende måte for nasjonalforsamlingen å hedre Afghanistan-veteranenes innsats i forbindelse med at vi neste år har hatt norske soldater i Afghanistan i tjue sammenhengende år, sier Gulati til NTB.

Vil vise støtte

Gulati mener at markeringen bør finne sted selv om krigen har vært kontroversiell.

– Uavhengig av politisk syn på norsk deltakelse i utenlandsoperasjoner er det viktig å anerkjenne og vise støtte til soldatenes tjeneste i risikofylte konfliktområder på vegne av kongeriket, sier han.

Medaljeseremoni for Fsan etter Afghanistan-oppdrag: – Etter planen skulle dere drive et traumesykehus, noe som er krevende nok i seg selv. I tillegg har dere drevet med smittevern og behandling av pasienter med Covid-19.

Afghanistan-krigen har ifølge Nato vært deres lengste og mest krevende oppdrag, med en styrke på over 130.000 personer fra 50 ulike partnerland på sitt høyeste. Norge har bidratt både med spesialstyrker, opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker og personell i ulike funksjoner.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen skriver i en e-post til NTB at henvendelsen er mottatt og vil bli behandlet av presidentskapet på vanlig måte.

Markerer 25 år

– Det er svært hyggelig å høre at politikere ønsker å anerkjenne våre veteraner. I disse dager har vi Afghanistanundersøkelsen ute for å enda bedre forstå denne gruppen og trekke erfaringer for vårt videre arbeid, skriver Forsvarets veteraninspektør Finn Kristian Hannestad i en melding til Forsvarets forum.

– Vi har anerkjent og vil fortsette å anerkjenne Afghanistanveteraner. Vi i Forsvarets veterantjeneste har selv en plan om et jubileum og en spesiell markering når det er 25 år siden vi gikk inn, skriver generalmajoren.

Powered by Labrador CMS