Nyheter

Taliban har tatt kontroll over store deler av Afghanistan etter at USA og Nato trakk ut sine styrker. Dette bildet er fra byen Kunduz, som nå kontrolleres av Taliban.

Nato kaller sikkerhetssituasjonen i Afghanistan «krevende»

Nato ber nå opprørerne om å stanse framrykkingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nato er dypt bekymret over Talibans frammarsj i Afghanistan og betegner situasjonen i landet som «vanskelig og krevende».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA og Nato begynte sin militære tilbaketrekning fra Afghanistan i mai, og Taliban har siden erobret distrikt etter distrikt, grenseoverganger til naboland og seks provinshovedsteder.

Nato ber nå opprørerne om å stanse framrykkingen.

– Vi deler Sikkerhetsrådets dype bekymring over det høye voldsnivået forårsaket av Talibans militæroffensiv, inkludert angrep på sivile og rapporter om andre alvorlige menneskerettsbrudd, sier en Nato-tjenestemann.

Nato hadde styrker i Afghanistan i 20 år, men ifølge tjenestemannen fins det ingen militær løsning på konflikten i landet.

– Taliban må forstå at de aldri vil bli anerkjent av verdenssamfunnet dersom de avviser den politiske prosessen og forsøker å ta landet med makt. De må innstille angrepene og slutte opp om fredssamtalene i god tro, sier tjenestemannen.

Les Også: FN: Minst 27 barn drept og over 130 såret i Afghanistan på tre døgn

Overgir seg

Afghanske sikkerhetsstyrker har nå trukket seg helt ut av flere provinser og etterlatt store mengder militært materiell som nå er overtatt av Taliban.

Noen steder har regjeringssoldater flyktet, andre steder har de overgitt seg. I flere av provinshovedstedene som nå er beleiret av opprørerne, har regjeringsstyrkene forskanset seg i militærleirer.

Enkelte krigsherrer, som har militser med flere hundre soldater, har også skiftet side og sluttet opp om Taliban.

Flyangrep

Afghanske og amerikanske kampfly har forsøkt å forsvare provinshovedsteder, og bombing av tettbebygde områder fra lufta har krevd et ukjent antall sivile ofre.

Talibans framrykking, og regjeringsstyrkenes flyangrep har siden mai drevet minst 244.000 afghanere på flukt fra sine hjem, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Taliban har i en kunngjøring forsikret innbyggerne, statsansatte og medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene om at de ikke har noe å frykte. Det har imidlertid kommet meldinger om hevndrap og trusler mot kvinner i områder der opprørerne nylig har tatt kontroll.

Vil presse Taliban

USA håper å kunne «presse» Taliban til å stanse framrykkingen, når president Joe Bidens utsending Zalmay Khalilzad etter planen skal møte en delegasjon fra opprørerne i Doha i Qatar i neste uke, ifølge amerikansk UD.

– Det økte tempoet i Talibans militære offensiv, som har ført til tap av sivile liv på grunn kampene mellom partene, og påstandene om forbrytelser mot menneskeheten, er svært bekymringsfull, heter det i en uttalelse.

– En fremforhandlet fred er den eneste løsningen på denne krigen, heter det videre.

Powered by Labrador CMS