Nyheter

Afghanske kvinner og barn forsøker å komme seg unna kampene i Herat-provinsen vest for Kabul.
Afghanske kvinner og barn forsøker å komme seg unna kampene i Herat-provinsen vest for Kabul.

FN: Minst 27 barn drept og over 130 såret i Afghanistan på tre døgn

– Grusomhetene blir verre mens dagen går. Dette er ikke tall. Hvert eneste dødsfall og hvert eneste tilfelle av fysisk lidelse er en personlig tragedie

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Volden øker kraftig i Afghanistan under den gående Taliban-offensiven. I løpet av tre døgn er minst 27 barn drept, ifølge Verdens barnefond Unicef.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Minst 136 barn er i tillegg såret i løpet av de siste 72 timene, opplyste FN-organisasjonen mandag.

Verst er det i Kandahar-provinsen sør i landet, der 20 barn er drept og 130 såret. De andre barna ble drept og såret i provinsene Khost og Paktia.

– Grusomhetene blir verre mens dagen går. Dette er ikke tall. Hvert eneste dødsfall og hvert eneste tilfelle av fysisk lidelse er en personlig tragedie, sier Unicefs representant i Afghanistan, Hervé Ludovic.

Han uttrykker sjokk over den raske opptrappingen og de grove overgrepene som barn i Afghanistan blir utsatt for, og er også dypt bekymret over meldinger om at barn i økende grad blir rekruttert av væpnede grupper.

Dypt traumatisert

– Mange andre gutter og jenter er dypt traumatisert ved at de er vitner til grusomheter som blir begått mot familienes deres og andre i lokalsamfunnene, heter det i uttalelsen fra Ludovic.

Taliban er kraftig frammarsj i Afghanistan og har siden fredag tatt kontroll over seks provinshovedsteder. Det skjer samtidig som de utenlandske soldatene er i ferd med å fullføre sin tilbaketrekking, nesten 20 år etter invasjonen som styrtet Taliban fra makten.

Den siste måneden har over 1.000 sivile blitt drept i krigen.

Flykter til Iran

Også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er dypt bekymret for den raske opptrappingen i Afghanistan. I helgen har nesten 200 afghanske flyktninger blitt tvunget til å ta seg over grensen til Iran som følge av harde kamper i Nimruz-provinsen sørvest i landet.

UNHCR mener at mange flere kan være fanget mellom kamphandlinger slik at de ikke kommer seg noen vei. FN-organisasjonen har bedt Iran holde grenseovergangen Milak åpen som følge av at den humanitære situasjonen i Afghanistan forverres. Hvis grensen stenges, kan tusenvis av liv være i fare, skriver UNHCR i en pressemelding.

Siden begynnelsen av 2021 har nesten 400.000 afghanere blitt internt fordrevet i landet.

Les Også: Mazar-e Sharif er under kraftig angrep

Powered by Labrador CMS