Nyheter:

En ung afghansk gutt spiller fotball på en slette i utkanten av hovedstaden Kabul. Bildet er datert 21. juni.
En ung afghansk gutt spiller fotball på en slette i utkanten av hovedstaden Kabul. Bildet er datert 21. juni.

Røde Kors: Afghanistan nærmer seg smittetopp

Situasjonen er kritisk for flere millioner mennesker i Afghanistan idet landet nærmer seg en smittetopp. Røde Kors trapper opp innsatsen med 4.000 frivillige.

Publisert

– Millioner av mennesker har mistet arbeid, og pandemien gjør det vanskeligere for dem å overleve fra dag til dag. Menneskene i Afghanistan står overfor en dobbel katastrofe: En helsekrise og en massiv sosioøkonomisk forverring, sier Heman Nagarathnam, som er Norges Røde Kors’ landrepresentant i Afghanistan.

Landet er inne i en av verdens dødeligste og mest langvarige konflikter. FN anslår at en firedel av befolkningen vil behøve humanitær bistand i år.

Pandemien har bidratt til en forverring av den humanitære situasjonen i landet, både økonomisk, helsemessig, men også når det kommer til tilgangen på mat. 14 millioner mennesker vil i løpet av året trenge matvarebistand, flesteparten av dem barn.

I tillegg er det stor mangel på beskyttelsesutstyr i helsevesenet, som verken var forberedt eller utstyrt for å iverksette isolasjonstiltak og behandling av koronasyke.

34.000 afghanere er koronasmittet, og landet har registrert nær 1.000 koronarelaterte dødsfall. Det antas imidlertid å være store mørketall, da testkapasiteten er svært lav.

I forrige uke meldte Forsvarets forum at norske og danske soldater som er del av Resolute Support Mission i Afghanistan hadde testet positivt for koronaviruset.

Det dreier seg om to danske soldater. På den norske siden ønsker ikke Forsvarets operative hovedkvarter å tallfeste hvor mange soldater som testet positivt for viruset.

De norske og danske soldatene med koronasmitte ble i helgen evakuert fra Afghanistan og hentet hjem til Norge og Danmark.