Nyheter
Tybring-Gjedde om Afghanistan-veteranene: Vi trenger ikke å forske mer, men heller fatte tiltak
Christian Tybring-Gjedde (FrP) mener at tiltaksplanen fra 2020 har mange gode sider, men at det er flere forbedringspunkter som skal jobbes nærmere med til høsten.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I forsvars- og sikkerhetspolitikkens hus i Arendalsuka var det onsdag duket for debatt om norske myndigheters håndtering av veteraner som har tjenestegjort i Afghanistan. Fire stortingspolitikere og en politisk rådgiver deltok i diskusjonen.
Både veteraner, ledere fra forskjellige veteranorganisasjoner, heimevernssoldater og ellers nysgjerrige folk satt i salen for å få med seg debatten om det aktuelle temaet. Nå til høsten vil forsvarsministeren ha dialog med flere veteransorganisasjoner for å forbedre tiltaksplanen for de norske veteranene.
Kompensasjon, familie og psykisk helse
Innledningsvis i debatten takket de seks deltakerne de 8000 veteranene for deres tjeneste i Afghanistan, og anerkjente at ivaretakelsen av dem og deres nære er viktig.
– Fremskrittspartiet var hundre prosent enige at Norge skulle delta i Afghanistan. Da skulle det bare mangle at vi ikke følger opp de som har vært der, sa stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til publikum.
– Hvilke konkrete forslag kommer dere til å gi regjeringen når det gjelder den nye handlingsplanen for veteraner?
– Det ene er kompensasjonsordninger, det andre er å gå på hvordan barn påvirkes av folk som har vært ute i tjeneste, det tredje går på psykiske lidelser og ikke minst hvordan enkelte kanskje har suicidale tanker, sier Tybring-Gjedde til Forsvarets forum.
Han understreker at noe av de nye tiltakene ligger under helse og omsorg, og noe ligger under NAV.
Tiltak fremfor forskning
I debatten ble det kort nevnt om det burde gjøres mer forskning på veteranene for å eventuelt få til et bedre arbeid med deres ivaretakelse. Tybring-Gjedde sier seg uenig i det.
– Vi trenger ikke mer forskning på disse veteranene, vi har holdt på i 20 år, og kan ikke holde på mer med det. Vi ser at veteranene trenger hjelp, og derfor må det fattes tiltak.
På spørsmål om hvordan han selv stiller seg til kritikken Veteranmeldingen 2020 har fått svarer han dette:
– Det var noen positive punkter i denne rapporten, og andre svake punkter som skal forbedres nå fremover.
Tybring-Gjedde viser også til Afghanistan-undersøkelsen, som viser at 79 prosent av veteranene rapporterer om god livskvalitet, nesten ti prosent høyere enn resten av befolkningen.
– Det kan skyldes mange forhold, mange av veteranene er til tross alt ressurssterke og sterke bidragsytere. Det kan være greit å huske på i alt det negative.