Nyheter

SKADER: Feltsykehuset på flyplassen i Kabul behandler pasienter for blant annet skuddskader. Her ser vi et kontrollpunkt utenfor flyplassen der amerikanske styrker står for vaktholdet.

Feltsykehuset i Kabul forbereder uttrekning i tråd med tidsfrist

Stadig kommer nye pasienter inn med skudd- og klemskader til det norske feltsykehuset. Ved siden av normal drift forbereder de seg på å reise når amerikanerne drar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Han har nettopp vært i samtale med Forsvarets personell ved feltsykehuset på den militære delen av flyplassen i Kabul.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Personellet ved feltsykehuset forteller at stemningen er god samtidig som de er i krevende situasjon. De drifter feltsykehuset som vanlig samtidig som de gjør forberedelser for å reise i tråd med tidsfristen som har blitt satt, sier Stordal til Forsvarets forum.

Foreløpig er tidsfristen for evakuering satt til 31. august, etter avtale mellom USA og Taliban. Samtidig har utenriksminister Ine Eriksen Søreide tatt til ordet for at fristen må utsettes på grunn av den pågående evakueringen.

– En av våre store bekymringer er at flyplassen stenges. Den sivile delen er stengt nå, så er vi er helt avhengig av at den militære amerikanske driften opprettholdes for å kunne evakuere ut, sier Søreide.

Feltsykehuset skulle i utgangspunktet bli i Kabul ut året. I en periode var det snakk om å utvide tilstedeværelsen til første kvartal 2022. Med Talibans maktovertakelse er premissene endret. Feltsykehuset forholder seg nå til den tidslinjen amerikanerne legger opp til når det kommer til uttrekning.

Behandler pasienter

Brynjar Stordal ved FOH forteller videre feltsykehuset fortsatt tar inn pasienter som blant annet behandles for skudd- og klemskader, samt at noen behandles som følge av den sterke varmen i området.

Hvordan opplever de sikkerhetssituasjonen?

– De føler fortsatt at sikkerheten er godt ivaretatt.

Det utrykte også oberstløytnant og styrkesjef for det norske sanitetsbidraget i Kabul, Bent Anders Salberg overfor Forsvarets forum forrige uke.

– USAs styrker har økt i antall og min egen opplevelse er at vi nå har en robust styrkebeskyttelse på basen, sa oberstløytnanten.

Fortsetter å evakuere

Ifølge Stordal er det nå i underkant av 30 av Forsvarets personell ved feltsykehuset i Kabul, samt rundt 20 som bistår Utenriksdepartementet i den pågående evakueringen fra Afghanistan.

Det opplyses videre at 50 soldater fra Brigade Nord er sendt til et transittpunkt i Tblisi (Georgia), for å ivareta de som blir evakuert fra Kabul før de fraktes videre til Norge.

– I tillegg har et stort antall personell ute i tilknytning til Hercules C-130J (transportfly) og C-17, sier Stordal.

Ifølge majoren ved FOH er det C-17, som kan bære en last opptil 77.000 kilo, som har blitt brukt mest i forbindelse med den pågående evakueringen.

Powered by Labrador CMS