Meninger

HOVEDKVARTERET: FNs hovedkvarter i New York.

– Sikkerhetsrådets antagelser om Taliban er svært problematiske

Vi må være kompromissløse når menneskerettigheter står på spill, skriver Magnus Brandt Lågøyr i Unge Sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Etter 20 år med krig og uroligheter i Afghanistan skulle man tro at vi visste bedre enn å stole blindt på Taliban.

I en sikkerhetsrådsresolusjon fra 30. august gjorde verdenssamfunnet det som for kort tid siden var helt utenkelig. De behandler Taliban som en troverdig aktør.

Resolusjonen, som Norge stemte for, er FNs sikkerhetsråds foreløpig eneste svar på de siste par ukenes hendelser i Afghanistan. Selv om det er bra at resolusjonen understreker FNs forpliktelse overfor Afghanistan og afghaneres sikkerhet, gjør den noen svært problematiske antagelser om Taliban.

Må ikke glemme hvem Taliban er

SKRIBENTEN: Magnus Brandt Lågøyr er sentralstyremedlem i Unge Sentrum, Partiet Sentrums ungdomsparti.

Taliban, som nå i praksis styrer landet, tok kontroll over Afghanistan med fysisk makt. Og på tross av at de har «forpliktet» seg til å blant annet la de som ønsker å forlate landet gjøre det, må vi ikke glemme hvem Taliban er.

Den 20. august kom det rapporter om at Taliban går dør til dør for å finne og skade folk som jobbet for Nato, eller den tidligere afghanske regjeringen.

Ikke i noen annen situasjon hadde verdenssamfunnet forventet at en gruppe som handler slik plutselig skulle være en troverdig aktør. Og det i alle fall ikke uten å tydeliggjøre konsekvensene hvis gruppen brøt med denne forventingen. Det er derimot nøyaktig det FNs sikkerhetsråd nå har gjort ovenfor Taliban.

Skulle tro vi visste bedre

Vi må være kompromissløse når folks menneskerettigheter står på spill.

I denne situasjonen har verdenssamfunnet lagt det afghanske folks sikkerhet i hendene på Talibans tomme løfter. Og det helt uten avklarte konsekvenser og reaksjoner hvis løftene brytes. Etter 20 år med krig og uroligheter i Afghanistan skulle man tro at vi visste bedre enn å stole blindt på Taliban.

Tiden for militær tilstedeværelse i Afghanistan er over. Samtidig må Norge fortsatt være en forkjemper for menneskerettigheter internasjonalt. Det å støtte denne resolusjonens antagelse om Talibans troverdighet er ikke noe Norge som en internasjonal humanitær stormakt burde gjøre. Vi må være kompromissløse når folks menneskerettigheter står på spill.

Powered by Labrador CMS