Nyheter

I DIALOG: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen er åpen for dialog med Forsvarets sanitet, deriblant psykolog og prosjektleder for Afghanistan-undersøkelsen, Hans Jakob Bøe om eventuell registrering av eksponering for alvorlige hendelser.

Afghanistan-undersøkelsen: Vil registrere eksponering for alvorlige hendelser

– Folk må få anledning til å rapportere om det de har vært med på, sier forsker. Forsvarssjefen vil diskutere nærmere med sanitetmiljøet hvordan ordningen kan legges opp.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Hans Jakob Bøe hadde presentert hovedfunnene fra Afghanistan-undersøkelsen 2020 for forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, forsvarssjef Eirik Kristoffersen og pressen, foreslo han at Forsvaret bør registrere eksponering for alvorlige hendelser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etterpå spurte Forsvarets forum om man ikke allerede er slik at man registrerer hendelser.

I handlingsplanen «I tjeneste for Norge» fra 2011 var ett av tiltakene – nummer 52– at:

«Forsvaret skal sikre nødvendig registrering og rapportering og etablere systemer som kan generere data av god kvalitet til bruk for helsemessig oppfølging, dokumentasjon, forebyggende HMS, statistikk, oversikter og forskning.»

– Man registrerer hendelser, men ikke knyttet til person. Det er egentlig det som mangler. Hvis det skal bli relevant til helse, må det knyttes til person på en eller annen måte, sier Bøe.

Undersøkelsen peker på at det er viktig å kartlegge alvorlige hendelser over tid og særlig følge opp de som er utsatt for høy kumulativ belastning i tjenesten.

1 av 3 hadde høy eksponering for alvorlige hendelser

Det er godt dokumentert at hendelser der man er truet på livet øker risikoen for helseplager i etterkant, går det frem av rapporten. 19,5 prosent av Afghanistan-veteranene som svarte på undersøkelsen oppga at de hadde opplevd et øyeblikk der de trodde at de skulle dø.

Det står at også eksponering for andres lidelse og død, som ikke innebærer fare for eget liv, kan øke risiko for psykiske helseplager.

29,5 prosent har opplevd høy eksponering for alvorlige hendelser under tjenesten i Afghanistan, ifølge undersøkelsen.

– Folk må få anledning til å rapportere om det de har vært med på, sier Bøe.

Han påpeker at Forsvaret må finne en løsning for å registrere hendelser knyttet til person som ikke går på bekostning av personvern og informasjonssikkerhet.

Vrient i kampens hete

Sjefen for Forsvarets sanitet, generalmajor Jon Gerhard Reichelt sa etter fremleggelsen at han syns både registreringer av alvorlige hendelser og å holde et ekstra øye med dem som slutter, er interessante momenter å ta med seg videre.

– Jeg tror vi må bli flinkere til å logge og å spørre folk etter alvorlige hendelser. Det må vi bli flinkere til. Det er litt vanskelig, for i kampens hete er det litt vrient å skrive det ned, men det må vi bli flinkere til.

Ikke bare direkte eksponering

Forsvarssjef Kristoffersen sier han må snakke med Forsvarets sanitet om hvordan de skal løse en slik registrering slik at den favner om de som blir berørt av en hendelse. Generalen er selv Afghanistan-veteran.

– Jeg må innrømme at da jeg var i Afghanistan, så tenkte vi ikke i det hele tatt på å registrere ting på enkeltpersoner. En del av de operasjonene jeg syns var vanskeligst, er operasjoner hvor jeg selv ikke var fysisk med ute på bakken, men hvor jeg stod i et operasjonsrom og så på, sier han til Forsvarets forum.

Han legger vekt på at belastningen kan være like stor når man står i et operasjonsrom og ser på, som når man faktisk er der og får gjort noe med saken.

– Jeg opplevde jo av og til at det var de som visste minst som syns det var mest belastende. For eksempel vaktsoldater i leiren som bare hørte om det som skjedde ute på oppdrag, opplevde det som en sterk belastning å vite når vi kom hjem eller hvilken tilstand vi kom hjem i.

Powered by Labrador CMS