Debatt:

Norske soldater tar seg en hvil i fjellene utenfor Narvik under kampene der. Rundt 27 000 allierte soldater sto mot tyskerne ved Narvik, skriver Grimnes.

2. verdenskrig: – Ingen fikk luftherredømme

På ett punkt må jeg gi Werner-Hagen rett i sin kritikk, skriver Ole Kristian Grimnes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Werner-Hagen kritiserer min fremstilling av kampene ved Narvik i 1940. Hans viktigste innvending er at jeg jonglerer med tall på en måte som ikke gjenspeiler realitetene. Nå er vi noenlunde enige om selve tallene, nemlig at ved slutten av felttoget omfattet de allierte 27 000 mann og nordmennene 10 000 soldater, i alt 37 000 mann. Mot dem sto 6000 tyskere. Altså en veldig overvekt på alliert side.

Det er denne overvekten Werner-Hagen vil redusere, ikke ved å endre på statistikken, for den står fast, men ved å hevde at den ikke gir noe riktig bilde av de allierte og nordmennene. 3000-4000 briter kjempet ikke ved Narvik, men lengre sør i Hålogaland, og halvparten av de norske soldatene befant seg også andre steder enn ved Narvik. Så det var ikke 37 000 som sto mot de 6000 tyskere ved Narvik, men 27-28 000.

Det endrer ikke det hovedinntrykket som jeg ønsket å formidle, at en liten tysk styrke sto mot en langt større alliert. Jeg synes derfor at Werner-Hagen ikke treffer med sin kritikk. Det vesentlige forblir, at de allierte hadde en styrkeovervekt som står i skarp kontrast til de fåtallige tyskerne, også om man legger til, som Werner-Hagen vil, at de var bedre trent enn de allierte.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Det interessante spørsmål, som Werner- Hagen ikke tar opp, er hvorfor det tok de allierte så lang tid å bygge opp denne overvekten, og hvorfor de hadde så vanskelig for å utnytte den effektivt. De slo jo aldri Dietl og hans menn.

Det vesentlige forblir, at de allierte hadde en styrkeovervekt som står i skarp kontrast til de fåtallige tyskerne...

Werner-Hagen mener at de tyske styrkene som rykket nordover fra Trøndelag, må med i regnestykket. Jeg nevner dem i det jeg skriver, men gjør ikke noe poeng ut av dem. De hadde ingen muligheter for å nå frem i tide og kunne ikke innvirke på gjenerobringen av Narvik.

På ett punkt må jeg gi Werner-Hagen rett i sin kritikk. Ingen av partene skaffet seg noe klart luftherredømme i Nord-Norge, ulikt sørpå hvor tyskerne hadde full luftkontroll.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS