Nyheter

KVIKKSØLV: I mange år har man forsøkt å finne ut hva man skal gjøre med ubåtvraket. I 2016 ble det arbeidet med å lage en støttefylling.

Vurderer å fjerne kvikksølv fra nazi-ubåt

Det bør undersøkes om kvikksølvet i ubåtvraket utenfor Fedje i Vestland kan hentes opp før vraket dekkes til, ifølge regjeringen. Arbeidet begynner neste år.

Publisert

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) kunngjorde mandag morgen at man vil følge opp ekspertutvalgets konklusjon om å hente opp så mye som mulig av kvikksølvet.

I første omgang vil Kystverket undersøke om det er mulig å hente opp deler av lasten. Dette arbeidet skal komme i gang i første halvdel av 2025.

Kystverket skal da planlegge og forberede arbeidet, kjøpe inn nødvendig ekstern bistand og gjennomføre selve undersøkelsen.

Det blir ikke satt av penger i forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som legges fram tirsdag.

Grunnen er at det uansett ikke vil være aktuelt å gjennomføre konkrete tiltak før neste år.

Den tyske ubåten ble senket av britene noen kilometer utenfor øya Fedje 9. februar 1945. Hele mannskapet på 73 omkom. 

Ifølge historiske dokumenter kan ubåten ha fraktet 67 tonn kvikksølv. Vraket er delt i to deler, og et område på 47.000 kvadratmeter er forurenset av kvikksølv.

Vraket på 150 meters dyp ble oppdaget i 2003. I årene etterpå har flere regjeringer forsøkt å finne ut hva man skal gjøre med det.

Det er utredet ulike løsninger: Å heve vraket, å dekke det til uten å hente ut lasten og å fjerne kvikksølvet før vraket dekkes til.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS