Kultur:
Glemt norsk krigshelt blir film
Liv Grannes var britisk agent i Nordland og høyt dekorert norsk krigshelt.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag 11. februar er det kinopremiere for «Nordlands Jeanne d’Arc», filmen om britenes første agent i Nordland som giftet seg med motstandslederen Jens Christian Hauge. Det skjer i Mosjøen, hvor hun vokste opp.
Typisk nok ble den norske krigshelten glemt fordi hun var kvinne. Regissør Fredrik Horn Akselsen sier at han falt for hennes utrolige historie fordi den var ukjent. Han kunne ikke forstå hvorfor vi ikke har hørt om en så spennende kvinne.
– Det handler om våpentransport til Nord-Norge, en norsk kvinne som var agent for britene og som giftet seg med en med falsk identitet som falt under krigen. Senere giftet hun seg med Jens Christian Hauge, men holdt seg i bakgrunnen, sier regissøren til Forsvarets forum.
Hun kan kobles til Stalin og Churchills lite kjente «Operasjon Jupiter» på Helgeland. Så tidlig som i 1942 var 40 tonn våpen smuglet inn i Nord-Norge uten at den tyske okkupasjonsmakten oppdaget det.
– Skummel verden
Sønnen Jørgen Hauge påpeker at moren aldri snakket om krigen. Det var en avsluttet del av hennes liv, som hun «stappet ned i en koffert», forteller han i filmen.
– Da vi åpnet kofferten, kom det fram en ny og skummel verden for meg, sier Hauge junior.
Her er et klipp fra filmen om Liv Grannes, som siden ble Liv Sjøberg og deretter Liv Hauge.
Regissør Horn Akselsen og produsent Rune Trondsen i Nordic Stories Nord står bak filmen om den ukjente norske krigshelten som ble høyt dekorert etter 2. verdenskrig. Rollen som Liv spilles av Julie Christensen Valla, som i likhet med Grannes er fra Mosjøen.
Dramatikk og romantikk
Den svenske journalisten og forfatteren Anders Johansson har med fortellingen om Liv Grannes i sin ferske bok «Churchills agent i Norden».
«Churchills agent» var Malcolm Munthe, som var operatør både for Liv Grannes og en norsk bedrager fra Trondheim som kalte seg Birger Sjöberg og påsto at han var svensk offiser.
– Nordmannen Nils Berdahl skaffet seg identiteten som svenske Sjöberg da han var frivillig under den finske vinterkrigen. Dit kom han etter å ha flyktet fra bedragerier i Norge, blant annet i Trondheim. Etter hvert ble han offiser, forteller Anders Johnsson til Forsvarets forum.
Bløffmaker ble krigshelt
Under vinterkrigen sa «Sjöberg» at han var fra Stockholm, fortalte hva foreldrene het og hvor og når han ble født. Men ingen kontrollerte dette. Deretter ble han frivillig i Norge under sitt falske navn.
Etter stridighetene i april/mai 1940, reiste han til England og lurte selv britene til tro at han var Birger Sjöberg.
– Der fikk han tittel kaptein, og ble siden en krigshelt. Han sloss mot tyskerne, og falt. Fortsatt hylles han i Mosjøen som den svenske kapteinen Birger Sjöberg som falt i strid for Norge. Selv om han i utgangspunktet var en bedrager fra Trondheim, ler Johansson.
– Og da het han Nils Berdahl?
– Javisst!
Johansson sier at Grannes og «Sjøberg» møttes da det ble sendt våpen og karer fra motstandsbevegelsen til Nordland.
– De blir forelsket og gifter seg. Men han dør for Norge under krigen. At hun gifter seg igjen med Jens Christian Hauge er en «story» i seg selv, påpeker den svenske forfatteren.
I Norsk Biografisk Leksikon står det at Jens Christian Hauge giftet seg i 1958 med den da 40 år gamle «sosialkurator Liv Elisabeth Sjøberg, f. Grannes».
På kino i Nordland og Trøndelag
«Nordlands Jeanne d’Arc» ble først vist under Tromsø Filmfestival. Etter kinopremieren torsdag 11. februar kommer filmen til Falstadsenteret 15. februar. Deretter går den videre til kinoer i Nordland og Trøndelag.
Etter planen skal den også vises i NRK, trolig i begynnelsen av mai.