Nyheter:

Forsvarssjefen: 2. bataljon må være fullt oppsatt i det daglige

Landmaktsutredningen anbefalte å gjøre 2. bataljon mobiliserbar og helmekanisert i 2017. Bruun-Hanssen mener den må være fullt oppsatt.

​Da det fagmilitære rådet ble lagt fram 8. oktober, var 2. bataljon knapt nevnt. Nå tar forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen bladet fra munnen. 

– Fra D-alternativet og oppover så ligger 2. bataljon fullt oppsatt, sier Bruun-Hanssen til Forsvarets forum. 

Hele intervjuet med forsvarssjefen kan du lese her.

Ville Endre 2. bataljon

Det står i kontrast til anbefalingene som kom i landmaktutredningen i 2017. Den innebar at skal 2. bataljon gjøres til mobiliseringsbar, det vil si at den ikke vil være fullt oppsatt i det daglige, men skal kunne kalle inn mannskaper ved behov. Avdelingen som nå er en lett infanteribataljon, skal også konverteres til å bli helmekanisert innen 2021.

Mekaniserte styrker har høy taktisk mobilitet, god beskyttelse og stor ildkraft, men størrelse og vekt på kjøretøyene, samt hovet for logistisk understøttelse, gjør den også strategisk langsommere.

Da forsvarssjefen la frem sitt fagmilitære råd (FMR) i begynnelsen av oktober, skisserte han fire alternativer (A, B, C og D) der A hadde det høyeste ambisjonsnivået og vil gi et sterkt nok forsvar til å beskytte Norge i en ustabil og urolig tid, samt bidra i NATOs kollektive forsvar. D er alternativet med det laveste ambisjonsnivået. I tillegg er det lagt fram et «nullalternativ», en videreføring av dagens situasjon. 

Les flere saker fra Forsvarets forum om FMR her.

– Nødvendig for troverdig forsvar

– Hvorfor er det viktig at den er fullt oppsatt?

– Med den korte reaksjonstiden vi ser på som nødvendig for å ha et troverdig forsvar, må avdelingene være fullt oppsatt, konstaterer Bruun-Hanssen.

– Det tar tid å sette opp en mobiliserbar bataljon. Det krever at vi har et hjemmelsgrunnlag i situasjonen - en politisk beslutning for å sette den opp - og jeg er ikke så sikker på at tiden tillater oss å gjøre det, sier han og fortsetter:

– Derfor er anbefalingen tydelig på at 2. bataljon, som de andre bataljonene i Brigade Nord må være fullt oppsatte i det daglige, slår han fast. 

I august ble Forsvarets forum med 2. bataljon på øvelse på Rena. 

– Avdelingen utdanner og trener som vi alltid har gjort. 2. bataljon er vant med å bli diskutert i alle råd og planer. Vi ser jo at ting tar lang tid. Jeg tror det er stor mulighet for at det er en lettinfanteribataljon i Hæren også om 10 år, sa kompanisersjant Jonas Gjetøy da. 

Powered by Labrador CMS