Nyheter:

En skadet demonstrant blir hastet til sykehuset etter sammenstøt mellom irakiske sikkerhetsstyrker og demonstranter i sentrum av Bagdad 12. november. Foto: Khalid Mohammed, AP

Irakiske soldater fortsetter å slå brutalt ned på grasrotopprøret i landet

Forsvaret operative hovedkvarter sier at situasjonen ikke påvirker de norske styrkene.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både demonstranter og sikkerhetspersonell er blant dem som har blitt drept siden demonstrasjonene i landet brøt ut tidlig i oktober.

Fredag kom nye meldinger om at åtte demonstranter er drept og minst nitti er skadd i nye kraftige sammenstøt i sentrum av Bagdad. Dermed økte antallet personer som var blitt drept siden urolighetene begynte i begynnelsen av oktober, til over 330.

Landets sikkerhetsstyrker har slått brutalt ned på det som omtales som de største og blodigste grasrotprotestene i Irak på flere tiår. Demonstrantene krever blant annet at det blir ryddet opp i den omfattende korrupsjonen i landet. De protesterer også mot arbeidsledighet og elendige velferdstjenester, og krever at regjeringen må gå.


Soldat fra NORTU 5 (Norwegian Task Unit) holder en leksjon om søk og håndtering av improviserte bomber (IED), i Rawah, Irak. Foto: Brage Steinson Wiik-Hansen / Forsvaret

Drept av tåregass og skarp ammunisjon

Tåregassgranatene som sikkerhetsstyrkene i Irak har brukt mot demonstrantene, er anslått å være ti ganger så kraftige som vanlige tåregassgranater. 

Tre demonstranter ble drept i Rasheed Street, som er en av hovedgatene i den irakiske hovedstaden, da det sent torsdag ettermiddag var sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter, ifølge sikkerhetskilder.

Sikkerhetsstyrkene skal ha brukt blant annet tåregass og lydbomber.

En av demonstrantene ble drept da sikkerhetsstyrkene skjøt med skarp ammunisjon for å få demonstranter bort fra Ahrar-broen, mens to døde da politiet brukte tåregassgranater, opplyser anonyme kilder i helsevesenet og statsapparatet.

Norske styrker

Norge er i Irak med om lag 70 personer, lokalisert i Anbar-regionen vest for hovedstaden Bagdad. Bidraget er en den internasjonale koalisjonen Operation Inherent Resolve. Norge har også om lag ti personer med i NATOs operasjon i Irak (NATO Mission Iraq, NMI). 

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til Forsvarets forum at situasjonen ikke har påvirket de norske styrkene.

– Det har riktignok vært et økt press på koalisjonsstyrkene generelt de siste ukene, men dette har ikke medført konkrete sikkerhetstiltak for de norske styrkene, forteller Elisabeth Q. Eikeland, pressevakt ved FOH.

Hun forteller at det på tirsdag var forhøyet beredskap på Al-Assad-basen, dette gjaldt imidlertid hele koalisjonsstyrken og beredskapen gikk tilbake til normalt samme dag.

– De tar pulsen på situasjonen fortløpende, så det er summen av omstendightene  som gjorde at beredskapen ble forhøyet, forteller Eikeland.

Solberg på besøk

I slutten av oktober besøkte statsminister Erna Solberg (H) de norske styrkene og irakiske myndigheter.


Statsministeren fortalte at besøket fant sted etter invitasjon fra Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi. Hun avviste at hennes besøk er med på å legitimere en regjering som har fått kritikk for voldsbruk mot demonstranter.

I statsbudsjettet for 2020 ble det klart at bidraget skal videreføres ut neste år.

NASJONAL DIALOG

Søndag lovte president Barham Salih, statsminister Adel Abdel-Mahdi og Mohammed al-Halbousi, leder for nasjonalforsamlingen, å motarbeide korrupsjon og å jobbe for en valgreform. Det sa de tre lederne i en felles uttalelse etter å ha holdt samtaler i Bagdad.

Blant endringene er å iverksette en «nasjonal dialog» for å gjennomgå grunnloven og systemet for styresett i landet.

De lovet også at de som har vært involvert i angrep på demonstranter, skal straffes.

– Tomme løfter

Amnesty International kaller situasjonen i Irak et blodbad og ber myndighetene om å umiddelbart holde tilbake sikkerhetsstyrkene.

– Alle lovnader fra regjeringen om reformer eller etterforskninger er bare tomme løfter så lenge sikkerhetsstyrkene fortsetter å skyte og drepe demonstranter, sier Heba Morayef, som er Amnesty-leder for Midtøsten og Nord-Afrika.
Powered by Labrador CMS