Nyheter:

Zarif i Oslo: Vi vil ikke la USA mobbe oss

Irans utenriksminister sier han ikke har noen tanker om å gå til krig i Persiabukta.

Irans utenriksminister Javad Zarif sier at Iran ikke vil la seg mobbe av USA. 

– Andre kan godta det, men vil vil ikke gå med på det, sier han.

Zarif, som er på besøk i Oslo, sier at Iran ikke har noen tanker om å gå til krig i Persiabukta.

– Vi vil ikke starte den krigen. Vi har ikke gått til krig mot noen på 250 år. Men de som har gått til krig mot oss, har ikke vært veldig fornøyd med utfallet, sier han i et foredrag på NUPI i Oslo.

IRANSK MISSIL

Han beskylder USA for å terrorisere sivilbefolkningen i Iran og drive med økonomisk utpressing .

I Teheran sa Irans president Hassan Rouhani onsdag at det er nytteløst å snakke med USA om atomavtalen som nå forvitrer ytterligere etter at USA trakk seg fra den, melder AP.

– Nå som våre fiender ikke aksepterer logikk, kan ikke vi svare med logikk, sa Rouhani i en tale etter at han avduket et nytt langdistansemissil.

– Når fienden avfyrer en rakett mot oss, kan ikke vi holde en tale og si: Vær så snill, herr president, ikke skyt mot vårt land og vårt uskyldige folk. Vær så snill å trykk på en knapp og ødelegg raketten i lufta, sa Rouhani.

Det nye missilet Bavar-373, er en antiluftrakett som Rouhani sier er en forbedring over det russiske S-300. Ifølge iransk TV kan Bavar-373 identifisere opp til 100 mål på en gang og skyte mot dem med seks forskjellige våpen.

Iran har siden 1992 utviklet en egen avansert forsvarsindustri som har produsert lette og tunge våpen, fra granatkastere og torpedoer til stridsvogner og ubåter.

USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran etter at Trump-administrasjonen trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen på grunn av bekymring for Irans missilprogram og regionale innflytelse.

BESØKSTURNÈ

Zarif kom torsdag til Norge etter å ha besøkt både Finland og Sverige. Håpet er å få hjelp til å redde stumpene av atomavtalen fra 2015, som er nær ved å havarere fullstendig etter at USAs president Donald Trump trakk seg fra den og gjeninnførte knallharde økonomiske sanksjoner mot Iran.

For europeiske land er saken et dilemma.

– Iran og USA prøver å dra Europa i hver sin retning, sier Kjetil Selvik, forsker ved NUPI.