Nyheter:

Ytterligere 20 testet for koronaviruset i Hæren

Skjold leir er isolert etter at en soldat testet positivt for koronaviruset torsdag.

– Vi har testet 20 av nærkontaktene til vedkommende som hadde symptomer. Vi håper på svar innen i kveld, sier kommunikasjonssjef i Hæren, oberstløytnant Per Espen Strande i en pressemelding.

Etter at den ene personen testet positivt for koronaviruset torsdag kveld, er hele Skjold leir stengt ned. Det innebærer at vernepliktige og ansatte på Skjold settes i karantene på rommet i 14 dager. De vil få levert mat til der de oppholder seg. Uteaktivitet blir strengt regulert og bevegelse på toalett og bad, samt lufting blir nøye regulert, heter det i pressemeldingen. 

Det er strenge rutiner for hvem som får bevege seg inn og ut av leiren, som ligger ved bygda Øverbygd i Indre Troms.

Følger situasjonen i alle garnisoner

Vi gjør det vi kan for å begrense smitte og spredning av koronaviruset og monitorerer situasjonen nøye ved alle våre garnisoner. Vi samarbeider tett med Folkehelseinstituttet, kommuneoverlegen og Forsvarets sanitet for å se om vi skal iverksette ytterligere tiltak, sier Strande.

Det er omtrent 1300 soldater inne på Skjold leir. Den huser til vanlig 2. bataljon og Ingeniørbataljonen, i tillegg er både nederlanske og tyske soldater blant de som er isolert. 

Neste uke avholdes den store vinterøvelsen Cold Response, der det var planlagt at mellom 15.000 og 16.000 skulle delta. Personellet som er isolert på Skjold vil ikke delta i denne øvelsen. Derfor vil det bli gjort endringer i øvelsen som gjør at Forsvaret og utenlandske styrker kan øve på det de har satt seg som mål, selv om de ikke blir like menge som de hadde regnet med. 

Målselv har satt stab

Målselv kommune har satt stab, etter at det ble påvist koronasmitte hos en person i Skjold garnison torsdag, melder Nordlys.
Det opplyste kommunalsjef Elin Aas i en pressekonferanse fredag. 
– Kommuneledelse og smittevernelege følger situasjonen fortløpende. Det er påvist ett tilfelle, og alle ansatte, både sivilt og militært personell, er satt i hjemmekarantene. Hjemmekarantene er et forebyggende tiltak for å begrense videre spredning. De må oppholde seg i hjemmet sitt, og unngå nærkontakt med andre. Ikke gå på jobb, skole, ikke reise, ikke bruke offentlig transport. Og de må unngå andre plasser man kan komme nær andre, for eksempel på butikken, sa Aas på pressekonferansen.

Forsvarsminister Frank Bakke -Jensen har kommentert virustilfellet overfor NRK. Han mener at det er bedre at soldatene oppholder seg i skog og mark enn at øvelsen avlyses. 

– Smitterisikon blir verre om vi drar inn 15.000 soldater og samler dem på forsamlingshus og flyplasser for å fly dem ut herfra. Det er bedre smittevern at de får drive den øvelsen de har planlagt å gjøre, sier statsråden.