Nyheter:

Vil helst snakke forsvar

– Harde fakta er viktig. Og harde fakta viser at Nato står sterkere i dag enn for fire år siden, sier statsminister Erna Solberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For mens store deler av oppkjøringen til Nato-toppmøtet har handlet om Twitter-meldingene til Donald Trump og kranglingen om å bruke mer på forsvar, vil Erna Solberg helst snakke om forsvarspolitikk. Og hvor mye som har skjedd siden Nato-landene i 2014 lovet å bevege seg mot å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar. 

– Jeg mener at vi bør se den verdien Nato har i bunn, og ikke la Twitter-meldinger fra den amerikanske presidenten styre regien. Jeg synes vi heller bør snakke om hva Nato leverer og hvor mye sterkere Nato er blitt de siste fire årene.

Jeg mener at vi bør se den verdien Nato har i bunn, og ikke la Twitter-meldinger fra den amerikanske presidenten styre regien

– Og hvis noen spør hva vår forsvarsplan er, så har vi har en god historie å fortelle. Vi øker forsvarsbudsjettet med 24 prosent. Vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre i langtidsplanen for Forsvaret, sier Solberg.

Vi øker forsvarsbudsjettet med 24 prosent. Vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre i langtidsplanen for Forsvaret

I to dager er statsoverhodene i de 29 medlemslandene – samt en rekke andre statsråder – samlet i Brussel for å diskutere Nato-forhold. Selve møtet startet i ettermiddag. Men mye var sagt allerede før møtene hadde begynt – og spesielt i sosiale medier. Her er kortversjonen: 


– Urettferdig, sa USAs president Donald Trump om at USA bruker mye mer på forsvar enn andre Nato-land – selv om enkelte også påpekte at forsvarsbudsjettet til USA først og fremst gikk til arbeid som ikke var relatert til Nato-sikkerhet. 


– Europa er den beste allierte USA kan ha, sa EU-president Donald Tusk. 

Men på frokostmøtet før Nato-toppmøtet beskyldte Trump Tyskland for å kjøpe gass fra Russland samtidig som USA – ifølge Trump – betalte for Tysklands sikkerhet. 


Og mens de aller fleste i Brussel lurer på hva som skjer videre, vil Solberg tone ned den kraftige retorikken. Og hun vil ikke være med på at det er Donald Trump som er hovedårsaken til at flere land bruker mer på forsvar. Selv om hun innrømmer at han bidrar til at det blir snakket om.

– Vi la frem vår langtidsplan før sommeren 2016. Vårt mål er mest mulig forsvar og mest mulig kampkraft ut av hver krone.

Vi la frem vår langtidsplan før sommeren 2016

–  Og så skal vi ha en god langsiktig strategi som vi sørger for å finansiere. Det er målsettingen til denne regjeringen. Tidligere regjeringer har hatt fine strukturer, men strukturene er ikke finansiert.

Powered by Labrador CMS