VG: E-tjenesten mener faren for flukt fra IS-leir øker

Etterretningstjenesten mener at forholdene blir stadig verre i IS-leirer i Syria hvor nordmenn holdes, melder VG.

Publisert Sist oppdatert

Kvinnelige IS-medlemmer og mindreårige har for det meste blitt plassert i de tre leirene al-Hol, al-Roj og Ain Issa, som ligger nordøst i Syria.

– Sikkerhetssituasjonen i al-Hol har vært i negativ utvikling siden tidlig sommeren 2019. Innsatte kvinner har drept vakter og medinnsatte, heist ISIL-flagg i leiren og spilt inn propagandavideoer. Det har også forekommet regelmessige fluktforsøk, opplyser kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten til VG.

Leirene har den siste tiden også fått merke konsekvensene av den tyrkiske militæroffensiven mot kurderne i det nordvestlige Syria. Tyrkia innledet 9. oktober en militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen i Syria og har sammen med alliert milits angrepet flere byer og landsbyer i nordøst.

Kommenterer ikke Enkeltsaker

Hva kan dere si om de norske kvinnenes rolle i IS-leirene?

– Det er ting vi ikke kan kommentere. Vi kommer ikke til å si noe om hvor mange de er, eller kommentere spørsmål knyttet opp mot enkeltsaker eller enkeltpersoner, sier Ann-Kristin Bjergene i E-tjenesten til Forsvarets forum. 

Bjergene forteller videre at det knyttet usikkerhet opp mot situasjonen i leirene. 

Ifølge NRK befinner det seg minst fem kvinner og seks barn med norsk statsborgerskap i leirene Al Hol og Al Roj, som ligger nordøst i Syria.


– Vaktholdet halvert

Til VG melder E-tjenesten at utviklingen i al-Hol har forverret seg etter den tyrkiske militæroperasjonen startet forrige uke. 

– Vaktholdet i leiren har blitt mer enn halvert som følge av den tyrkiske invasjonen, og i helgen uttrykket etterretningspartnere frykt for at kvinnene forbereder seg på storstilte opprør i de tre leirene den kommende uken, ifølge E-tjenesten.

En norsk kvinne forteller om mangel på mat, vann og medisiner. Kvinnen befinner seg i al-Hol-leiren sammen med sin syke fire år gamle sønn og sin tre år gamle datter.

– Har vært avfyrt skudd i går, både om morgenen og kvelden, skriver hun i en sms til VG.

Hun beskriver hvordan krigsfly, helikoptre og droner flyr over leiren og at medisinsk og humanitære hjelpeorganisasjoner har trukket seg ut av leiren. PST har anslått at det oppholder seg 35 barn med norsk tilknytning i Syria.

FRANKRIKE IKKE BEKYMRET

Ifølge Frankrike derimot, er sikkerheten ved leirene i Syria der kurdisk milits holder fanger fra tidligere IS-kontrollerte områder, ikke truet av Tyrkias angrep.

– Etter det jeg vet har ikke den tyrkiske offensiven og måten SDF har møtt denne på, til nå truet sikkerheten i disse leirene, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian til BFMTV og radiostasjonen RMC tirsdag kveld.

De kurdiske styresmaktene i området har advart om at sikkerheten ved leirene trues av den tyrkiske offensiven og at tusenvis av IS-fanger kan rømme.

Nærmere 800 kvinner og barn forsvant sist helg fra en leir utenfor Ein Issa, ifølge kurdiske myndigheter som følge av tyrkiske angrep i nærheten.
Ifølge Le Drian var det ni franske kvinner blant dem, og flere av dem har siden tatt kontakt med familien i Frankrike.

En av kvinnene, en fransk statsborger, har i meldinger fortalt at vaktene tvang dem til å forlate leiren, at teltene deres ble satt fyr på og at de måtte legge av gårde til fots i ørkenen sammen med barna sine.

Etter en stund ble kvinnene plukket opp av det de først beskrev som væpnede syrere, som de nå hevder er IS-krigere.

– Vi har akkurat innsett at det er IS som har hentet oss, skriver den ene kvinnen i en melding.

ADvARTE TRUMP

Frankrikes president sier Emmanuel Macron advarte president Donald Trump tidligere i uken, om at USAs uttrekking av styrker fra Syria, og den påfølgende tyrkiske offensiven mot kurdisk milits nordøst i Syria, øker trusselen om at IS kan gjenoppstå.

– Det er ytterst nødvendig å hindre at IS gjenoppstår, sa Macron til Trump.

Macron hadde mandag også telefonsamtaler med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Iraks president Barham Saleh, opplyser presidentkontoret i Frankrike.