Nyheter:
Pris: Thomas Seltzer donerer prispengene på 10.000 kroner fra Mental Helses «Åpenhetspris» 2019 til SIOPS, for å anerkjenne arbeidet forbundet har gjort for veteraner.
Foto: Ylva Seiff Berge, Forsvarets forum.
– Må snakke om psykiske lidelser
Thomas Seltzer sier at terapi reddet livet hans. Nå håper han prisen han fikk for å være åpen gjør det lettere å prate om psykiske plager – også i Forsvaret.
Gårsdagen ble brukt på rådhuset i Oslo og i TV-studio. Da snakket Thomas Seltzer om sine plager på verdensdagen for psykisk helse. Han fikk pris for å være åpen.
Programlederen har dykket ned i ulike kroker av den norske folkesjela gjennom dokumentarer og «Trygdekontoret» på NRK. I perioder har han også dykket for langt ned i eget sinn.
Seltzer sliter med angst.
«Terapi reddet livet mitt – bokstavelig talt», forteller han foran en gruppe veteraner. Seltzer håper han kan normalisere det å ha mentale lidelser.
– Som Nato-medlem har vi vært en nasjon som har sendt soldater i strid. Det rimer ikke alltid med det norske selvbildet som en frednasjon.
– Veteraner har ofte blitt stemoderlig behandlet og det har vært en fortielse knyttet til hva de har opplevd.
Tvunget til å være åpen
Thomas Seltzer forteller at han egentlig ikke fikk et valg om å være åpen om sine egne psykiske lidelser. Et bokmanus om bandet «Turboneger» kom i hendene til Dagbladet-journalister: «Vi kan enten skrive en sak med deg, eller en sak om deg», var beskjeden da de tok kontakt, forteller han.
Seltzer valgte det første, og snakket om det som plaget ham.
– Med angst går du litt på tærne og venter på den neste «bølgen» som skal skylle over deg.
– Jeg tror mange bærer på psykiske lidelser uten at de helt vet hva det er. Det er også en taushet knyttet til at Norge er en nasjon som sender soldater i strid.
– Hjalp det å være åpen om dine egne plager?
– Jeg er vet ikke om folk behandler meg annerledes. I hver eneste familie er det innslag av rus og psykiske plager. Med angst går du litt på tærne og venter på at den neste «bølgen» skal skylle over deg.
– Du frykter frykten – det er den oppslukende bekymringen. Det blir en slags «meta-angst», sier Seltzer.
Fortielsen i militæret
Generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS, Øystein Wemberg, sier det er en krigerkultur i Forsvaret. Ansatte er bekymret for sikkerhetsklareringen og karrieren hvis de snakker om psykiske plager. Wemberg mener det må være større takhøyde, for å kunne gjøre noe med det og for at det skal bli bedre.
– Selv om folk er politisk uenige pleier de å si «Thank you for your service».
Thomas Seltzer kjenner seg igjen. Menn mangler terapispråket og det å snakke om problemene sine kan bli sett på som «kjerringaktig», sier han.
– Bestefaren min, som var en blid og festglad gutt, var løytnant i den amerikanske marinen. Han bombet etter ubåter og var med på å drepe en del folk (under 2. verdenskrig, journ. anm).
– Etter krigen var bestefar veldig stille. Han snakket aldri om krigen.
«All dritten»
Seltzer har amerikansk statsborgerskap, og tilbragte deler av barndommen i USA. Han har sett veteraner med matkuponger – veteraner som sliter og faller utenfor samfunnet.
– Det er en utvikling som må stoppes, sier han.
Det er systemfeil i Norge også, men likevel er det et bedre sikkerhetsnett.
Det er en forskjell der kanskje USA har kommet litt lenger, sier Seltzer. De skiller mellom innsatsen veteraner har lagt ned og politikerne som har bestemt hvor soldatene skal reise.
– Selv om folk er politisk uenige pleier de å si «Thank you for your service».
– Så kommer all dritten, gliser Seltzer.