Katies far så jageren Svenner bli senket av tyske torpedoer

Katie Maynards far så den norske jageren Svenner bli torpedert på D-dagen i 1944.

Publisert Sist oppdatert

Løytnant Austin Maynard sto på det engelske kommandoskipet H.M.S. Largs og kikket ut over sjøoperasjonene under landgangen i Normandie, da den norske jageren Svenner plutselig ble truffet av tyske torpedoer. Den var på tokt i den engelske kanalen for å beskytte invasjonsstyrkene mot blant annet ubåer.
– Han har skrevet det ned i sine memoarer. Han skriver at han så skipet eksplodere i et hav av flammer og at de skjønte hva som hadde skjedd, forteller Katie Maynard mens hun står ved Svenners anker i den franske kanalbyen Hermanville-sur-Mer.

Han skriver at han så skipet eksplodere i et hav av flammer

34 omkom da Svenner gikk ned

Ute i kanalen for 75 år siden gikk Svenner til bunns mens hennes far skal ha sett det hele fra kommandoskipet for S-styrkene, de som skulle opp på Sword Beach.
Av et mannskap på 230 omkom 32 nordmenn, en brite og en danske da Svenner ble rammet av to tyske torpedoer og deretter sank. Norske Monrad Mosberg var en av nordmennene som overlevde. Du kan lese hans historie her fra en sak vi skrev til 70-årsmarkeringen for fem år siden.

Min far visste mye, men fortalte ikke så mye. Men vi fikk til slutt overtalt ham til å skrive det ned

Skrev ned sine memoarer

For 16 år siden ble vraket etter Svenner funnet og blant gjenstandene som ble hentet opp var ankeret. Det ligger som et minnesmerke like ved stranden i Hermanville-sur-Mer, der det skal være norsk markering 7. juni.
– Jeg er i Normandie fordi jeg ønsker å gå opp historien og treffe folk som kan historien om hva som skjedde under D-dagen. Min far visste mye, men fortalte ikke så mye. Men vi fikk til slutt overtalt ham til å skrive det ned. Det gjorde han før han døde, forteller Katie Maynard til Forsvarets forum.


Var med på 50-årsmarkeringen

Etter landgangsoperasjonene tjenestegjorde faren som liasonoffiser i hovedkommandoen for en britisk styrke.
– Far døde i 2003, han ville vært 101 år gammel nå. Han deltok på 50-års markeringen for 25 år siden, sier datteren Katie.
Hun var ved Sword Beach denne uken, blant annet for å følge en annen krigsveteran fra England, Henry Gordon (96). Han var ikke i Normandie under krigen, men gjorde tjeneste over hele Europa i forskjellige posisjoner.– Det er likevel godt at han får være med å feire D-dagen, sier Katie Maynard til Forsvarets forum.


Katie Maynard var ved jageren Svenners anker i Hermanvill-sur-Mer tirsdag.