– Har du ikke en plan, så skaff deg en!

Beskjeden til over 390 norske kommuner er klar: – Start å lage veteranplaner!

Publisert Sist oppdatert

​Det er kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland som kommer med klar beskjed til flertallet av norske kommuner:

– Få på plass en plan for ivaretakelse av veteraner. Det må de starte å gjøre med en gang. Det er ingen grunn til å vente, sier Mæland til Forsvarets forum. Selv var hun med å forberedte planverket i Bergen kommune den gang hun var lokalpolitiker.

Det er ingen grunn til å vente

– Det var veteranene selv som gjorde at planen «I tjeneste for Norge - med bosted i Bergen» til slutt ble laget i Bergen. Selv brukte jeg mye tid på å etablere kontakt med veteranene og jeg lærte utrolig mye av dem. Jeg så dessuten hvilken enorm ressurs veteranene er og jeg lærte mye om fortvilelsen og utryggheten barna hadde når fedre og mødre var i utlandet, sier ministeren.Enige. Mæland og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen innledet på Veterankonferansen som åpnet på Lillehammer i dag. Konferansen varer til torsdag.

Begge er enige om at norske kommuner som mangler en veteranplan, må komme på banen.

– Det er ikke nødvendig å finne opp sin egen plan. Kommunene kan støtte seg på de noe over 30 kommunene som har laget sin plan ferdig. De kan dele seg i mellom, sier Mæland.

Det er ikke nødvendig å finne opp sin egen plan

– Må nødvendigvis alle kommuner i Norge ha en plan?

– Ja, det synes jeg. Men kommunene må nødvendigvis ikke ha like planer. Det kan være forskjellige behov ut fra hvor man er i landet.


Støtter. Forsvarsminister Bakke-Jensen støtter Mæland i kravet.

– Det er nødvendig at flere kommuner setter i gang arbeidet, slik at vi etter hvert får gode planer for ivaretakelse over hele landet.

Bakke-Jensen og Mæland mener at alle instanser, eksempelvis fylkesmenn, Kommunenes sentralforbund og politikerne kan være med å sette veteranplanene på dagsorden.

Fra scenen under veterankonferansen ble Mæland spurt om man kunne lage en sentral plan, som kunne gjelde i alle norske kommuner.

Kommunene er ulike og har ulike utfordringer og er forskjellige i sine tjenester

– Det er ikke en god idé. Kommunene er ulike og har ulike utfordringer og er forskjellige i sine tjenester.

– Vi må heller stole på at lokale politikere tar det på alvor og tar tak i slike planer. Alle er i stand til å gjøre jobben. Det viktigste er at arbeidet startes, sier Mæland.