Færderveteranene

Eivind Karlsen gjennomfører Færderseilasen i en 3.8 meter lang seilbåt. Målet er å skape blest rundt veteransaken.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har fått meg spruttrekk for å hindre at det kommer alt for mye vann inn i båten. Den takler godt 10-12 sekundmeter vind. Men når det blir større bølger så er man jo halvveis under vann, forteller Eivind Karlsen.
På Karljohansvern i Horten står båten han skal gjennomføre Færderseilasen med. Den er 3.8 meter fra baug til akter. Bruken av denne båttypen er ikke tilfeldig.  
– Valget av en liten båt i et felt med mange store seilskuter er ment symbolsk.  Man kan dra en parallell til en del veteraner som føler seg liten og misforstått i samfunnet etter hjemkomst. Det handler om å finne sin plass, forteller Karlsen som selv har tjenestegjort på Balkan og i Afghanistan.


Bragd.
For å kunne stille i Færderseilasen fikk han støtte fra Gunnar Sønstebys Minnefond.
Og i dag viser han fram seilbåten til en av de mest profilerte Færder-veteranene av dem alle.
– Det er fine linjer, sier Erling Lorentzen og stryker hånda over skroget.
– Men jeg tror nok sjøen som skyller over båten og at man blir kastet rundt på de største bølgene kan bli en stor utfordring.
Selv har Lorentzen deltatt fire ganger med seilbåten «Saga» som er 57 fot. Han har også hanket inn en klasseseier for noen år tilbake.
– Men bare det å seile 75 nautiske mil er jo en bragd i en så liten båt som dette. Jeg synes det var en strålende måte profilere veteransaken på. Derfor har jeg valgt å støtte den gjennom minnefondet, sier Lorentzen.

Støtteapparat. – Målsetningen er å komme meg helskinnet i mål. Og at det blir mye blest rundt veteransaken som en følge av dette. Heldigvis er båten robust og jeg har aldri følt meg utrygg, sier Karlsen som representerer organisasjonen «Veteran møter Veteran» under seilasen.
For sikkerhets skyld har han også et støtteapparat bestående av fire andre veteraner med i en følgebåt. Det kan være greit å ha når man sitter alene ute på det store havet.
– Da stikker bare hodet opp av spruttrekket. Så vi krysser fingrene for godvær og riktig vindretning, sier Karlsen.

Oppdatering;
Grunnet høye bølger og kraftig motvind måtte Eivind Karlsen bryte Færderseilasen. Her forklarer han hvordan han opplevde forholdene;

Etter å ha passert Drøbak, så tok vinden seg opp. Den var veldig skiftende, noe som gjorde det utfordrende å seile effektivt. Jeg kom meg ned til Filtvet fyr og vinden økte på. Underveis så hadde jeg løpende radioforbindelse med sikringsbåten. Værvarslet ble fulgt nøye med på og vi begynte allerede der å se på alternative løsninger enn Færder fyr.
På lørdag morgen så økte vinden ytterligere og jeg nærmet meg grensen for hva båten kunne tåle. Med kastevinder opp i 12 sekundmeter og brottsjå så tok jeg den kjipe avgjørelsen om at vi av sikkerhetshensyn måtte bryte. 

Han legger likevel til;
Symbolverdien "Liten båt blant mange store" har appellert til mange underveis. Det finnes mange veteraner med unik kompetanse der ute. De er en ressurs for samfunnet, og dette seilprosjektet har vist at de stiller opp.