Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og Kai Jellum i Forsvarsbygg viser fram bautaen med inskripsjonen «Også vi, når det blir krevet». Veteranmonumentet skal stå ferdig 8. mai 2021 på Akershus festning.Foto: Erling Eikli, Forsvarets forum.
Avdukes 8. mai 2021: Slik blir det nye monumentet
Veteranmonumentet blir «jæklig» fint, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Men først og fremst blir det viktig.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Sola titter innom da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fastslår at det nye veteranmonumentet «skal» stå ferdig 8. mai 2021. Første spadetak skjer trolig i september, og dagen for avduking er symbolladet – nemlig frigjørings- og veterandagen. Bakke-Jensen forteller at de har lyttet til Riks- og Byantikvaren og at de har tatt i mot innspillene fra veteranorganisasjonene.
Annonse
– Veteranorganisasjonene var tydelig på at de ville ha «den evige flamme» fordi det er et tungt internasjonalt symbol, og de var tydelig på at vi måtte få fram de vi har mistet underveis.
– Vi har hatt kontakt med fagfolk fordi vi vil at det skal være plass til refleksjon, det skal være en plass der jeg kan ta med mine barn og fortelle: «Den her operasjonen var jeg med på», sier Bakke-Jensen til Forsvarets forum.
Skal holde fristen
Forsvarsministeren står side-om-side med Kai Jellum i Forsvarsbygg. Forsvarsdepartementet er Forsvarsbyggs oppdragsgiver i dette prosjektet. Og Jellum er prosjektleder for byggingen av monumentet, som på folkemunne omtales som Veteranmonumentet. Det egentlig navnet er en munnfull: «Felles nasjonalt monument for tjeneste i internasjonale operasjoner».
Det er som navnet tilsier først og fremst til heder for de som har tjenestegjort internasjonale operasjoner. Men mer om det litt senere.
– Det er viktig å gjøre noe symbolsk og symboltungt for veteranpolitikken, sier Bakke-Jensen.
Jellum, som for tiden er forsvarsministerens høyre hånd fra Forsvarsbygg, har ansvaret for at prosjektet går sømløst, at det ikke brukes mer penger enn 15 millioner kroner og at det står ferdig til den tidsfristen som er satt, altså 8. mai 2021.
– Det er en forholdsvis stram fremdriftsplan, men vi har stor tro på at vi skal få til det, sier Jellum.
Forsvarsministeren skyter kjapt inn:
– Skal! Skal være ferdig.
Jellum forteller at de har engasjert Manthey Kula Arkitekter for å bistå med utformingen og planleggingen av monumentet. Det består blant annet av en bauta av stein med et verselinje fra nasjonalsangen, en bronsetavle med navn på omkomne fra internasjonale operasjoner og den «evige flamme», som er en fakkel på toppen av en bronsesøyle.
– Viktig med symboler
– Det er viktig å gjøre noe symbolsk og symboltungt for veteranpolitikken, sier forsvarsministeren.
– Minnetavlen har ikke navn på de som omkom i forbindelse med ulykker hjemme, som for eksempel ved Vassdalen?
– Det er ingenting ved hvordan monumentet utformes som gjør at man på et senere tidspunkt ikke kan gjøre det. Det vil være fullt mulig, sier Bakke-Jensen.
Han avviser at monumentet kan virke ekskluderende.
– Nei, snarere tvert i mot. Det vil virke inkluderende – vi synliggjør den innsatsen veldig mange har gjort for Norge i internasjonale operasjoner etter 2. verdenskrig.
Forsvarsministeren forteller at han er kjent med debatten der flere tok til orde for et utvidet veteranbegrep; at det også bør inkludere de som ikke har vært i internasjonale operasjoner.
Den debatten ønsker ikke forsvarsministeren å kaste seg ut på nå.
Det må veteranorganisasjonene ta med seg selv først.
– Men i mitt hode er det ikke noen mindre viktig innsats for nasjonen å være i en P3 (maritimt overvåkningsfly) over Barentshavet enn det er å ha vært i Bosnia eller Libanon. Men jeg ønsker ikke en debatt der man begynner å rangere ulike innsatser, sier Bakke-Jensen.
Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.