–8. mai takker vi veteranene

–8. mai er blitt både frigjørings- og veterandag i Norge. Det er en utmerket måte å si tusen takk på til veteranene våre.

Publisert Sist oppdatert

Ordene er Dan-Viggo Bergtuns. Han er president i den internasjonale veteranorganisasjonen, World Veterans Federation (WVF). Nordmannen har hovedkvarter i Paris, men bor på Lillestrøm.

Dan-Viggo Bergtun, president i WVF.
Dan-Viggo Bergtun, president i WVF.

Økonomisk støtte. Veteranorganisasjonene i Norge får også betydelig offentlig støtte økonomisk.
– Forholdet til myndighetene er  svært forskjellig fra land til land. For eksempel i Israel nekter noen veteranorganisasjoner å ta mot hjelp fra myndighetene. De er redd for sin uavhengighet, for å bli fjernstyrt. Det er en interessant lojalitetsproblematikk.
Selv har Bergtun tjenestegjort i FN-styrkene i Libanon, UNIFIL, og har senere vært opptatt av veteranenes situasjon. Blant annet har han vært visepresident i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) og visepresident i den internasjonale organisasjonen før han ble president der i 2015.
At en nordmann er blitt leder internasjonalt, mener i stor grad skyldes at norske soldater er meget vel ansett for sin ærbødighet, ydmykhet og allsidighet. Også veteranorganisasjonen NVIO blir oppfattet slik i det internasjonale veteranmiljøet.

«Jeg vil gratulere alle veteraner i og utenfor Forsvaret med 8. mai.»
–Dan-Viggo Bergtun, president i den internasjonale veteranorganisasjonen​