Her kan du se bilder fra markeringen av frigjørings-og veterandagen 8.mai 2017 på Akershus festning.
Her kan du se bilder fra markeringen av frigjørings-og veterandagen 8.mai 2017 på Akershus festning.

8. mai på Akershus festning

Her finner du bilder fra Akershus festning under markeringen av 8.mai 2017.

Publisert Sist oppdatert

​​

​​


​​​​

​​

​​

SETERMOEN: 
Mange møtte opp for å markere veteran- og frigjøringsdagen på Setermoen. Der holdt statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet hovedtalen og la ned krans på minnesmerket ved Troms Forsvarsmuseum, godt hjulpet av tysklandsbrigadeveteran Jens Solnes og brigadeveteran Arne Wærum. Øvrige talere var ordfører Toralf Heimdal og oberst Knut Fredheim, mens brigadeprest Annika Larsen ledet bønn på linja.

​​

AUSTRALSKE VETERANER PÅ TUR:
Med på markeringa av veterandagen på Setermoen var også tre australske Afghanistan-veteraner. De startet 15. april på Nordkapp for å gå Norge på langs, og regner med å være framme på Lindesnes på seinsommeren. Det er kun forbi tuneller og rasfarlige områder at de haiker.
– Vi gjør dette for å endre oppfatningen av hva veteraner er, mange tror vi har dårlig helse. Men slik er det ikke, selv om vi på turen sørover Norge også tidvis får med oss skadde veteraner, sier initiativtaker Jack Barden.
De opplevde full vinter de første tre ukene av turen, og bor hovedsakelig i telt underveis. Veteranene har fått prøvd både ski og truger og vil ta den tida som er nødvendig for å komme seg sørover til Lindesnes, med avstikkere utenom E6. Underveis vil de også få selskap av veteraner fra både Storbritannia og USA – og Norge.

​​I Australia er det frivillig å gjøre militærtjeneste, og de har sin veterandag 25. april – betegnet ANZAC Day (Auatralia New Zealand Army Corp). 42 australske soldater har mistet livet i internasjonale operasjoner de siste årene.
Den norske nasjonaldagen vil australierne feire i Narvik, før ferden går via Lofoten til Bodø. Du kan følge turen på facebook: Status resfeber.​