Nyheter:

Veteraner satte sjøbein

Naturopplevelser, fellesskap og mestring er stikkordene for Veteranseilasen.

Publisert Sist oppdatert

Lastet med 15 veteraner, rakk skonnerten «Svanen» akkurat å legge fra kai ved Bygdøy, før regnet begynte å hølje ned over Oslofjorden.

Litt sommerregn plaget nok ikke de om bord nevneverdig, veteranene har deltatt i ulike operasjoner, men har det til felles at de har hatt blitt skadet i tjenesten.

– Fellesskapet står i fokus. Selv om det er et alvor i bunn, fokuserer vi også på lystbetonte aktiviteter – som dette, sa Jan Edgar Nilsen, primus motor bak Veteranseilasen.

Mye humor. Tone-Merete Antonsen, selv veteran fra Bosnia, var tydelig entusiastisk til å legge ut på tre ukers tur.

– Å være med i fjor ga mersmak. Lattermusklene fikk egentlig kjørt seg aller mest.

Selv hadde hun ingen erfaring med seilbåt før fjorårets Veteranseilas. En båtvant kjerne på fem personer i besetningen som ivaretar sikkerheten, gjør det mulig for veteraner uten forhåndskunnskaper å mønstre på skuten.

Med støtte fra diverse bidragsytere, markerte Veteranorganisasjonen Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS) starten for årets Veteranseilas på kaien på Bygdøy. Værgudene var i godlynne enn så lenge og det vanket taler, musikkinnslag og servering av sjømat. Hans-Erik «Hank» Dyvik Husby underholdt med «For deg», en låt han laget tidligere i år til ære for norske veteraner.

Sender signaler. Statssekretær Øystein Bø fra FD var blant de som stilte opp for å ønske god tur.

– Det er i møte med veteranene vi bedre kan forstå behovene. Å styrke oppfølgingen er fortsatt et mål.

Bø poengterte at Veteranseilasen er mer enn selve turen til sjøs, den skal også bidra til å synliggjøre at innsats i utenlandsoperasjoner koster for den enkelte. At de som kommer hjem med skader, fysiske eller mentale, betaler en høy pris.

Frem til 20. august skal «Svanen» frakte veteranene langs kysten i Sør-Norge. De skal ha flere stopp underveis, blant annet i Kristiansand der deler av mannskapet byttes ut og flere veteraner får muligheten til å bli med. Skonnerten legger også til kai 14. august for å delta på Arendalsuka.