Nyheter:

Soldatene fortjener rent tøy i sekken

Forsvaret må finne en bedre løsning på problemet enn å innføre en ordning som vil gå utover soldatenes hygiene og tid, skriver Lise Veronica Huynh.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vi har nesten ingen vaskemaskiner som fungerer» er muligens den setningen jeg har hørt oftest i løpet av min tid i Forsvaret. 

Jeg kan ikke klage, for jeg bodde tross alt på en av Brigade Nords nyeste kaserner da jeg avtjente førstegangstjenesten i 2016. Da kunne jeg pryde meg med en nybygd kaserne med egen vaskemaskin og tørketrommel på rommet, fordelt på maks seks soldater. De mindre heldige soldatene på nabokasernen, derimot, måtte leve med 10 maskiner – hvorav omtrent halvparten var defekte. 

Det hendte ofte at soldatene fra denne kasernen kom løpende bort til oss for å låne vaskemaskin og tørketrommel. Det gikk jo tross alt mye fortere enn å måtte vente hele dagen på at en av deres egne maskiner skulle bli ledige.

Sokke-dugnad

Fremover skal soldatene vaske kroppsnært tøy selv, fremfor å bytte på depot. Flere har allerede belyst at kasernene ikke tåler flere vaskemaskiner enn de er utstyrt med i dag, og at soldatene velger å vaske tøy på hurtigprogram med kaldt vann. At denne løsningen fungerer andre steder i landet er ingen garanti for at det vil fungere i Indre Troms, hvor størstedelen av Hæren er plassert.

Selv om det ikke burde ha kommet som en overraskelse at vaskeordningen ellers i landet til slutt skulle strekke seg til Indre Troms, sitter soldater likevel i vaskekøer, og får utlevert ekstra ullsokker fra befalet som en slags dugnad. Dette initiativet fra befalet er fantastisk, men burde på ingen måte være nødvendig. 

Kanskje vil det være en løsning å avlaste soldatene og benytte depot slik man har gjort tidligere, i pressede perioder og etter øvelser

Problemet har flere lag: Kaserner har defekte vaskemaskiner, og dermed må et høyt antall soldater dele på få maskiner. De samme kasernene tåler ikke flere vaskemaskiner enn hva som allerede er satt opp grunnet dårlig infrastruktur, og soldatene har på toppen av dette ikke fått utlevert tilstrekkelig med klær og utstyr.

Pakkes ned - brukt og møkkete

Sistnevnte har en direkte påvirkning på soldatenes hverdag. Det at soldatene bare får utlevert to par grå ullsokker fremfor fem, medfører problemer. Konsekvensene vil være at flere vasker klærne sine i en og samme maskinvask, uavhengig av stoff og artikkel, på et program som går fortest mulig. 

Ved ikke å ha tilstrekkelig med artikler må man vaske oftere, og naturlig nok vil man ikke være klar til strid når nettingen henger til tørk. Da blir det lettere å pakke ned nettingen selv om den er brukt og møkkete.

Ifølge soldatene, er det tidsaspektet som er det største problemet med den nye vaskeordningen. Soldatene som kommer tilbake fra øvelse skal ikke behøve å bruke en hel helg på å vaske klær. Hvis de skulle finne på å reise på helgeperm, så kan man jo bare tenke seg hvor lang tid det vil ta å få alle klærne rene. 

Les også: Hærsjefens tiltak mot vaskeproblematikken

PERIODEVIS DEPOT?

Forsvaret må finne en bedre løsning på problemet enn å innføre en ordning som vil gå utover soldatenes hygiene og tid.

En god og fungerende vaskeordning må ligge til rette for å opprettholde god hygiene og for å ivareta trivsel. Soldatene må få informasjon om hvordan Forsvarets tøy skal vaskes og det må settes av god nok tid i tjenesten. 

Kanskje vil det være en løsning å avlaste soldatene og benytte depot slik man har gjort tidligere, i pressede perioder og etter øvelser. Soldatene som bruker et helt år inne til tjeneste for landet, skal ikke trenge å bekymre seg over for få par med ullsokker eller vaskemaskiner. De fortjener ikke å ha sekken fylt med møkkete nettinger fra forrige øvelse, eller å gå et helt beretløp uten tilstrekkelig utstyr.  

***

Har du noen tips i saken? Vi er i Indre Troms og vil gjerne høre fra deg dersom du er berørt. Kontakt Forsvarets forum på tips@fofo.no eller kryptert på Signal på nummer +4745204315.

Powered by Labrador CMS