Debatt:

Velferd må fungere i fred, under pandemier og krigssituasjoner, skriver Astrid Loftås Sandven.
Velferd må fungere i fred, under pandemier og krigssituasjoner, skriver Astrid Loftås Sandven.

Velferd for operativ evne

Forsvaret er en samfunnskritisk funksjon som er avhengig av soldater i førstegangstjeneste for å opprettholde operativ evne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske soldater er dedikerte, ambisiøse, og de innehar et ønske om å gjøre tjeneste for Norge – det skal ikke tas for gitt. For at soldatene skal opprettholde motivasjon og for å prestere, må det legges til rette restitusjon og rekreasjon. Velferdstjenesten i Forsvaret er den viktigste aktøren for dette, og må kunne levere uansett forhold.

Soldater i førstegangstjeneste er ikke bare viktig for operativ evne, de gir Forsvaret en unik fleksibilitet og mobilitet. Når soldatene trives og ønsker å fortsette, er førstegangstjenesten også en selvforsynende rekrutteringsplattform. Forsvarets gode rykte og de vernepliktiges ønske om å tjenestegjøre kan skyldes den gode ivaretakelsen og velferden som bidrar til trivsel, tilhørighet, tillit og trygghet. Soldatene stoler på at Forsvaret legger til rette for trivsel og en meningsfull hverdag, selv i krisesituasjoner. Da koronaviruset gjorde sin inntreden, fikk vi se viktigheten av nettopp dette.

Har du lyst til å delta i debatten om Forsvaret? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Snudd på hodet

Som en konsekvens av koronaviruset ble soldatenes hverdag snudd på hodet. Deres behov endret seg drastisk grunnet inndragelse av permisjon, isolasjon og andre tiltak. Møteplassene til soldatene som velferdsbygg og treningsanlegg, ble stengt, og rommet på kasernen ble det eneste oppholdsstedet.

For at Forsvaret skal være bedre forberedt i fremtiden må vi ta lærdom av denne situasjonen.

Matserveringen ble lagt om og resulterte i at mange soldater har måtte spise brødmat til tre måltider daglig og opplever at appetitten går ned.

Bak gardiner som er trukket for på rommet blir de ofte liggende i påvente av neste dag med tjeneste. En endret og begrenset hverdag, at soldatene ikke har fått dra hjem på lange perioder og ikke minst en usikker fremtid, tærer på de fleste. Velferdstjenesten har derfor vært svært viktig for å ivareta og opprettholde trivselen.

Smittevennlig velferd

Velferdstjenesten har derfor tenkt i nye baner og forsøkt å gi soldatene smittevennlig velferd. Ved å planlegge annerledes, se den enkelte og dens behov, har de gjort en fantastisk jobb for å ivareta soldatene. Vi kan takke dem for innsatsen den siste tid, og håpe at det gode arbeidet fortsetter.

For at Forsvaret skal være bedre forberedt i fremtiden må vi ta lærdom av denne situasjonen. Vi har igjen sett viktigheten av soldatenes ivaretakelse og betydningen dette har for operativ evne. Derfor må det satses mer på velferd, og den må implementeres i øvelser. Ved forrige langtidsplan for Forsvaret ble velferdstjenesten ikke prioritert, men behovet for en oppjustering er stort. Ny langtidsplan bør inkludere dette.

Velferd må fungere i fred, under pandemier og krigssituasjoner.

Det er i disse tider det trengs som mest.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS