– Vera Lynn var den største stjernen under krigen

Før sommeren skal et maleri av Vera Lynn avdukes i Royal Albert Hall i London. Maler er norske Ross Kolby.

Publisert Sist oppdatert

Fra en liten minihøytaler lyder originalinnspillingen av Vera Lynns superslager «The White Cliffs of Dover», en av de mest populære sangene fra Den andre verdenskrig.

I sitt atelier på Fornebu står kunstmaleren Ross Kolby foran staffeliet og betrakter det som skal bli et portrett av den snart 102 år gamle ikoniske sangerinnen. Før sommeren skal maleriet av Dame Vera Lynn avdukes i selveste Royal Albert Hall i London. Det er mange tiår siden hun sist ble portrettert. I sitt bilde av superstjernen har Ross Kolby tatt med mange elementer som symboliserer situasjoner fra den andre verdenskrig. Det er et oljemaleri på tre og størrelsen er 90x70 centimeter.

– Men før bildet blir avduket er motivene min hemmelighet, sier Ross Kolby til Forsvarets forum.

– Hvordan startet dette?

– På alliert side var Vera Lynn den desidert største stjernen under og etter krigen. Hun hadde en utrolig viktig rolle når det gjaldt å holde moralen oppe blant soldatene og hos de sivile. I England var hun best kjent som «The Forces´ Sweetheart». Hun var elsket av alle, og hennes sanger hadde en fantastisk positiv virkning. Jeg har alltid beundret henne som person og hennes fantastisk stemme. Finnes ikke maken! sier Ross Kolby, samtidig som Vera Lynn i bakgrunnen stemmer i «We´ll meet again». 

På alliert side var Vera Lynn den desidert største stjernen under og etter krigen

Under krigen tjenestegjorde hun i en avdeling som bestod av artister som reiste rundt for å underholde soldatene. Selv turnerte hun i Burma, India og Egypt og sang for titusenvis.


I 2015 avsluttet Ross Kolby et prosjekt som han kalte «Frigjøringskongene». Da portretterte han i tre bilder kong Haakon, kong Olav og kong Harald. Bildene henger i dag på Hjemmefrontmuseet på Akershus festning. De siste årene har han portrettert flere norske krigshelter, som Gunnar Sønsteby, Wilhelm Mohr, Erling Lorentzen og Ingvald Wahl.

– Jeg har lenge drømt om å avslutte denne epoken med å få male Lynn. Jeg gjorde flere henvendelser, men det var først i fjor høst jeg fikk et positivt svar. I oktober fikk jeg muligheten til å komme hjem til Vera Lynn i Ditcling. Det ble et fantastisk møte og en uforglemmelig opplevelse. Jeg fikk gjøre noen skisser, og hun sang til og med «Don’t Put Your Daughter on the stage» for meg – og hun kan fremdeles synge, sier Ross Kolby beundrende til Forsvarets forum.

Jeg har lenge drømt om å avslutte denne epoken med å få male Lynn


– Siden har jeg fått flere hyggelige hilsninger fra henne. Hun har fått se mine skisser til idé, og de har jeg fått gode tilbakemeldinger på. Særlig har hun kommentert alle de symbolene jeg har tatt med. Jeg fikk også et hyggelig julebrev hvor hun uttrykker stor takknemlighet for mitt prosjekt. For meg er det en stor, stor ære å få male en slik personlighet.

– Hvor skal bildet henge?

– Det er bare helt ellevilt. Bildet vil bli avduket i Royal Albert Hall, og der skal det også få sin faste plass. Vera Lynn har selv sagt til meg at dette er det perfekte stedet. Jeg er blitt fortalt at det faktisk vil bli en del av den faste runden som turister på omvisning vil få når de besøker den meste kjente konsertsalen på De britiske øyene. Siden deler av Royal Albert Hall snart skal pusses opp, vil portrettet sannsynligvis bli lånt ut de første månedene. Et mulig visningssted er Imperial War Museum i London. Det er London Mint Office som har kjøpt bildet og som gir det som en gave til Royal Albert Hall, sier Kolby.


– Dame Vera Lynn har en helt spesiell plass i Royal Albert Halls historie, sier arkivansvarlig Liz Harper ved Royal Albert Hall.

– Mellom 1937 og 2006 hadde Lynn mer enn 50 konserter her. Om to år skal vi markere vårt 150-årsjubileum, og da skal vi virkelig feire den unike plassen Royal Albert Hall har i vår historie. Portrettet av Vera Lynn vil bli en fin del av denne markeringen, sier Harper.