Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

vedlikeholdvedlikeholdhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/vedlikehold.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1037Hundrevis av kjøretøyer står på Værnes – klare for å bli inspisert, vedlikeholdt og reparert. Foto: Torgeir Haugaard, Forsvaret.

Beredskapsklart

12.000 liter motorolje og over 600 dekk må til når Forsvaret for første gang gjennomfører en egen øvelse for vedlikehold.

– Det er interessant, for dette er ganske ulikt det jeg vanligvis skrur på, sier Jim Cato Svean fra Ritek AS.
Hangar 3 ved Værnes garnison er gjort om til et stort verksted i forbindelse med øvelsen. Svean forsøker å skifte girkassefilter på en beltevogn 206. Det er trangt, men filteret kommer på plass.
Svean er en av flere fra sivilt næringsliv som bidrar under øvelsen.  

BYTTER FILTER: Jim Cato Svean fra Ritek bytter girkassefilter under vedlikeholdsøvelsen. 
– Jeg skrur ofte på sivile kjøretøy, men militære kjøretøy er favoritten. De er fine å skru på. Og så er det litt tøffere, sier mekanikeren, som har skrudd mye på Leopard 2 og CV90 tidligere.

Ta inn etterslepet. Målet med øvelsen er å ta inn det store vedlikeholdsetterslepet på land- og sjømateriell. I løpet av noen uker i mai, juni og oktober gjøres kjøretøy, materiell og våpen beredskapsklart. Det skjer både på Værnes i  Trøndelag og ved Bjerkvik i Nordland. I tillegg vil det være aktivitet ved Hærens verksteder i Indre Troms og Indre Østfold. og flere andre steder i landet. 50.000 arbeidstimer og 87 millioner kroner omsettes nå i reservedeler og vedlikehold.
Materiellet som er først ut ved Værnes garnison tilhører Vertslandstøttebataljonen (Vbn). Bataljonen har ansvar for å støtte mottaket av U.S.​ Marine Corps (USMC) til Norge, og eventuelt andre allierte i en krise- eller krigssituasjon. De sorterer under FLO og jobber i hovedsak med transportstøtte og effektiv forflytning.
For bataljonen er dette viktig også som forberedelse til den store Nato-øvelsen neste år, Trident Juncture.
1/3 av personellet under øvelsen er sivile. Dekkmann leverer og skifter dekk. Scania Norge deltar også, i tillegg til Ritek .

 

 

fmin vedlikeholdfmin vedlikeholdhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/fmin vedlikehold.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1038Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen besøkte vedlikeholdsøvelsen på Værnes torsdag.

​​Hovedprioritering. 
– Jeg tipper denne er fra 80-tallet, så det blir vanskeligere og vanskeligere å få tak i reservedeler, sier en av mekanikerne til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, som er på besøk under øvelsen.
– Det er mange års etterslep og en stor jobb, men nå er vi i gang, sier ministeren.
– Da vi la fram langtidsplanen for 2017-2020, var en av de viktigste elementene å tette grunnmuren. Det forblir en hovedprioritering i 2017. Vedlikehold og tilstrekkelig med reservedeler er viktig for den operative evnen. Regjeringen har gjennom statsbudsjettet bevilget penger, og Forsvaret omsetter nå umiddelbart disse pengene i vedlikehold og reservedeler, sier ministeren. 

Sivilt samarbeid.
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen spør de sivile hvordan de trives med å delta på en militærøvelse og om det blir lange dager.
– Vi trives, men kona klager kanskje litt over arbeidstidene, sier en og ler.
Bruun-Hanssen understreker viktigheten av digitalisering og modernisering også når det gjelder vedlikeholdsarbeid og innkjøp av reservedeler.
– Må dere slå inn manglene manuelt eller har dere mulighet til å scanne de ulike delene?, spør han.
Foreløpig må alle mangler fylles inn manuelt.
I løpet av øvelsen vil det bli skiftet 3000 liter kjølevæske og like mye motorolje som om et sivilt verksted skulle ha tatt inn 2000 Ford Mondeoer.

«Dette tester også det sivile næringslivets evne til å kaste seg rundt. For oss er dette samarbeidet viktig. Det er ikke hvor som helst du kan bestille over 600 dekk og få jobben gjort raskt.»
–Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.


I den første delen av øvelsen er det materiellet til Vertslandstøttebataljonen som blir tatt. I juni står Hæren og Heimevernets materiell for tur. Til høsten tar man fatt på Sjøforsvarets mangler.

Publisert 4. mai 2017 19:44.. Sist oppdatert 11. juli 2017 13:24.

 

 

Veteranprisvinner samlet inn 130.000 kroner i juleauksjon<img alt="" src="/forum-media/PubImages/003.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Veteranprisvinner samlet inn 130.000 kroner i juleauksjonPå fire år har Arild Lihaugs auksjoner bidratt til nærmere en million kroner til veteranformål.http://forsvaretsforum.no/veteran-samlet-inn-130-000-på-auksjon
Verksteder blir ikke lagt nedVerksteder blir ikke lagt nedhttp://forsvaretsforum.no/veteran-samlet-inn-130-000-på-auksjon/verksteder-reddet-fre-nedleggelse
– Vi har industrien i ryggen<img alt="" src="/forum-media/PubImages/AIM%20-%20oppkjøp%20bilde%20Konsberg.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Vi har industrien i ryggenSyv år etter at staten tok over eierskapet av AIM Norway, blir selskapet solgt for rundt 150 millioner kroner til Kongsberg Gruppen og finske Patria. http://forsvaretsforum.no/oppkjøp-av-aim-trygger-arbeidsplasser