Nyheter:

Varslet ikke om Kursk-ulykken

Norsk etterretning hadde detaljert kunnskap om havariet til den russiske atomubåten Kursk i Barentshavet. Men Forsvaret i Nord-Norge ble ikke varslet.

Den russiske atomubåten Kursk sank til bunns i Nordishavet i august 2000, etter en eksplosjon om bord. 118 mennesker omkom i ulykken.

En hemmelig rapport fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, viser at Norsk etterretningstjeneste hadde detaljert informasjon om havariet, ifølge NRK

Etteretningstjenesten la fram en rapport om ulykken allerede samme dag. Her ble det slått fast at den andre eksplosjonen gjorde at vann trengte inn i rommene i nesepartiet og at hele ubåten trolig traff bunnen på 180 meters dyp bare sekunder etterpå. Det tok dager før Forsvarskommando Nord-Norge og Statens strålevern fikk vite om omfanget av ulykken. Men ikke fra Etterretningstjenesten.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet reagerer nå på at de ikke ble varslet om eksplosjonen i den atomdrevne undervannsubåten tidligere.

– Vi visste ingenting om tilstanden på reaktoren eller om det kunne være lekkasje av radioaktive stoffer. Vår beredskapshåndtering hadde vært styrket om vi hadde kommet i gang med engang, sier direktør Ole Harbitz i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

NRK har vært i kontakt med E-tjenesten og Forsvarsdepartementet, som ikke ønsker å kommentere saken.