Nyheter:

VINNER TROLIG: President Ismaïl Omar Guelleh er storfavoritt i det kommende valget i Djibouti.

Strategisk viktige Djibouti holder valg

Djibouti, det eneste land i verden der både USA og Kina har etablert militærbaser, går til valg, men det er knyttet lite spenning til utfallet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

President Ismaïl Omar Guelleh har styrt Djibouti de siste 22 årene, og mye tyder på at han vil sikre seg en femte periode i fredagens valg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De tradisjonelle opposisjonspartiene boikotter valget, og den politiske nykommeren Zakaria Ismail Farah er dermed eneste utfordrer.

Den 56 år gamle forretningsmannen, som har slått seg opp på import av vaskemidler, levnes imidlertid små sjanser i valget, der 73 år gamle Guelleh er klar favoritt.

Les også: Tissing i felt skaper utfordringer i 20 minusgrader.

Strategisk viktig

Djibouti er Afrikas minste land og på størrelse med Viken fylke. Landet består for det meste av ørken, men ligger svært strategisk plassert ved Bab al-Mandeb-stredet, inngangsporten til Rødehavet, der 65 prosent av verdens oljeforsyning passerer.

Guelleh har utnyttet beliggenheten og både USA og Kina har etablert marinebaser i landet.

USA har også en strategisk viktig dronebase i Djibouti, som de blant annet benyttes i krigføringen mot den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab i Somalia.

På den andre siden av det smale stredet ligger krigsherjede Jemen, der USA også har gjennomført en rekke droneangrep mot antatte al-Qaida-mål.

Kinas rolle

Kina etablerte sin første marinebase i utlandet i Djibouti i 2017, vel vitende om landets strategisk viktige beliggenhet.

En betydelig andel av Kinas eksport til EU passerer gjennom Bab al-Mandeb-stredet, og Beijing har investert tungt i havneanlegg og øvrige infrastruktur, blant annet en jernbane til nabolandet Etiopia.

– Tidligere var det mange allianser, nå er de helt avhengige av Kina, sier den franske statsviteren Sonia Le Gouriellec, som har skrevet en bok om landet.

Italia, Saudi-Arabia og Japan har også militærbaser i Djibouti, og det samme har den tidligere kolonimakten Frankrike.

Les også: Kinesiske kampfly i formasjon over Taiwan.

Har strammet grepet

Samtidig med at Guelleh har etablert nært samarbeid med en rekke land, har han de siste to tiårene slått hardt ned på politiske motstandere og innskrenket pressefriheten i landet.

I 2020 var det omfattende protester, som ble møtt med brutal maktbruk fra politiets side, og også i valgkampen har det vært demonstrasjoner mot Guelleh.

– Regimet har strammet grepet litt etter litt siden 1999, sier Le Gouriellec.

– Jo mer de har åpnet opp for omverdenen, jo mer har de stengt ned hjemme, konstaterer hun.

Fattigdom

Djibouti, som har i underkant av 1 million innbyggere, er i likhet med mange andre land hardt rammet av koronapandemien og registrerer nå rundt 200 nye smittetilfeller daglig.

Landets økonomi krympet med 1 prosent i fjor, men IMF forventer en vekst på 7 prosent i inneværende år.

Bruttonasjonalproduktet per innbygger ligger på rundt 30.000 kroner, langt over gjennomsnittet i Afrika, men hver femte innbygger lever i fattigdom og arbeidsledigheten er ifølge Verdensbanken på 26 prosent.

Dersom Guelleh blir gjenvalgt, blir det i så fall hans siste periode ettersom landets grunnlov fastslår at aldersgrensen for å stille til valg er 75 år.

Powered by Labrador CMS