Nyheter:

Over 70 har blitt drept i forbindelse med kamper i Sør-Sudan. Dette er et bilde fra en tidligere reportasje i landet.
Over 70 har blitt drept i forbindelse med kamper i Sør-Sudan. Dette er et bilde fra en tidligere reportasje i landet.

Over 70 drept i kamper i Sør-Sudan

Over 70 mennesker er drept og mange såret i kamper mellom sørsudanske regjeringsstyrker og væpnede sivile som nekter å gi fra seg våpnene, opplyser FN.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammenstøtene begynte i byen Tonj East i delstaten Warrap sentralt i landet i helgen.

– Under kampene skal det lokale markedet i Romich ha blitt plyndret, og noen butikker ble brent ned til grunnen. Mange kvinner og barn flyktet i frykt for sine liv, sier FN-talsmannen Stephane Dujarric.

FNs fredsbevarende styrker oppfordrer alle involverte til å legge ned våpnene av hensyn til sine lokalsamfunn. En patrulje med FN-soldater var tirsdag på vei til området for å forsøke å roe ned situasjonen.

Avvæpningen var et ledd i gjennomføringen av fredsavtalen, opplyser en rådgiver i byen, James Mabior Makuei, til nyhetsbyrået DPA.

Han sier at enkelte sivile nektet å gi fra seg våpnene, og at flere andre etterhvert sluttet seg til kampene, som også spredte seg til landsbyer i nærheten. Mandag morgen ble dessuten en militærbase i byen Romic angrepet, ifølge en talsmann for hæren, Lul Ruai Koang.

– Det er store tap på begge sider. Dødstallet vil trolig stige ettersom enkelte sivile fortsatt er savnet, sier Mabior.

Borgerkrigen i Sør-Sudan har krevd nesten 400.000 liv og drevet millioner på flukt. Den brøt ut i slutten av 2013, og det er siden gjort en rekke forsøk på å få slutt på konflikten. En samlingsregjering har vært på plass siden februar, men volden har likevel fortsatt.

Avvæpningen av sivile er ett av punktene i avtalen som president Salva Kiir og opposisjonsleder Riek Machar ble enige om i februar etter mange måneder med forhandlinger.

Powered by Labrador CMS