USAs president advarer Kina mot å bruke vold mot demonstrantene

USAs president Donald Trump advarer mot at dersom det blir et nytt Tiananmen, blir det vanskeligere for ham å inngå en handelsavtale med Kina.
– Jeg tror det bli veldig vanskelig å inngå en avtale hvis de utfører vold, jeg mener, hvis det blir en ny Tiananmen, sa president Donald Trump til journalister i New Jersey søndag, som viste til protester i Beijing 1989 hvor et stort antall demonstranter ble drept. Søndag var enorme folkemasser samlet i Hongkong for å vise verden at bevegelsen er fredelig. Ifølge arrangøren møtte 1,7 millioner mennesker.Tonen overfor demonstrantene har blitt skjerpet den siste tiden. Samtidig har frykten økt for at Beijing skal gripe inn og bruke makt for å stanse protestene i det delvis selvstyrte byen. Mange av Hongkongs innbyggere føler at frihetene de har kunnet nyte i den tidligere britiske kolonien, er i ferd med å forvitre, spesielt etter at Xi Jinping ble Kinas president. Verken Beijing eller Lam har så langt vist noen tegn til å ville etterkomme kravene, bortsett fra at en omstridt lov om at Hongkong-innbyggere skal kunne utleveres til straffeforfølgelse i Kina, er satt til side inntil videre.

Det har vært flere samtaler mellom Kina og USA om en handelsavtale, men ingen enighet er fortsatt oppnådd. Forrige uke utsatte Trump ny toll på kinesiske varer på grunn av julehandelen og «gode samtaler» med Kina.
(NTB)