Nyheter

RELASJONSBYGGING: Viseadmiral Andrew Lewis (t.h.) i den amerikanske marinen mener relasjonsbygging i Arktis er viktig for at området ikke skal bli preget av konflikt. Bildet er fra en markering ombord på USS Kearsarge.

Viseadmiral ønsker mer amerikansk tilstedeværelse i Arktis

Viseadmiral Andrew Lewis i den amerikanske marinen sier at Arktis kan bli et område preget av konflikt om ikke USA øker tilstedeværelsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanerne trenger mer tilstedeværelse og relasjonsbygging i Arktis, mener den amerikanske viseadmiralen Andrew Lewis i marinen, ifølge Navy Times. Lewis mener at det er vesentlig for å forsikre seg om at regionen ikke blir et område preget av konflikt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Arktis er et område med godt samarbeid. Slik vil det bare forbli om vi fortsetter å bygge relasjoner i området – også med Russland, uttalte Lewis på militærmessen Navy Leagues 2021 Sea-Air-Space Exposition på mandag, ifølge ArmyTimes.

Les mer: Stridsvogn fra 2. verdenskrig funnet i kjelleren til 84-åring

Viseadmiralen sier ifølge Navy Times at om de ikke har tilstrekkelig nærvær i Arktis, kan området «bli kontrollert av Russland eller andre», og legger til at det kan gi grobunn for konflikt.

Lewis sier videre at den amerikanske kystvakten – som han beskriver som USAs eksperter på Arktis – jobber tett med marinen. Men han presiserer at samarbeid i området kan eksistere utenfor de militære rammene eller de maritime miljøene.

Les mer: Ny sjef i HV-08

Den amerikanske marinen har ifølge Navy Times økt sitt nærvær i Arktis de siste årene. Eksempelvis opererte hangarskipet Harry S. Truman i 2018 i Norskehavet, som var første gang et amerikansk hangarskip har vært innenfor polarsirkelen siden 1991.

Powered by Labrador CMS